Άγχος και λιποθυμία

images_312017_Stress_management.jpeg

Το άγχος εμφανίζεται ως αποτέλεσμα πιεστικών συνθηκών ζωής ή εκδήλωσης ενός γεγονότος που αλλάζει την καθημερινότητα ή τα σημεία αναφοράς του ατόμου. Το άγχος αλλοιώνει την ικανότητα προσαρμογής του ατόμου στην καθημερινότητα.

Ο ειδικός παθολόγος εμπλέκεται με τις αγχώδεις διαταραχές, όταν κατά την διάρκεια της αγχώδους διαταραχής εμφανίζονται σωματικά συμπτώματα. Υπό την επήρεια του άγχους, η λιποθυμία είναι συχνό σύμπτωμα. Υπό την επήρεια του άγχους αυξάνεται ο ρυθμός της αναπνοής, γίνεται υπεραερισμός, επιταχύνεται η κυκλοφορία, εκκρίνονται κατεχολαμίνες και κορτικοειδή, διεγείρεται το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη ζάλης που μπορεί να οδηγήσει σε λιποθυμία. Ορισμένες φορές η λιποθυμία εμφανίζεται ως αποτέλεσμα απώλειας αγγειοκινητικών αντανακλαστικών λόγω άγχους ή εμφάνισης αιφνίδιας αγγειοδιαστολής ή εμφάνισης αιφνίδιας πτώσης της αρτηριακής πίεσης ή υπερτασικής κρίσης. Ενίοτε εμφανίζονται και άλλα σωματικά συμπτώματα (παρατίθενται τα πιο κοινά):

 Η ταχυκαρδία
 Οι παλμοί
 Ο τρόμος
 Η ναυτία
 Ο πόνος στο στήθος
 Οι διαταραχές κενώσεων
 Ο πονοκέφαλος
 Η δυσχέρεια αναπνοής
 Το πνίξιμο
 Η αϋπνία
 Η λιποθυμία
 Η παράλυση
 Οι πόνοι

Ο αποκλεισμός υποκείμενου οργανικού νοσήματος είναι απαραίτητος.

  Η χρήση μεθόδων ολιστικής και εναλλακτικής ιατρικής σε περιπτώσεις άγχους με σωματικά συμπτώματα χρησιμοποιούνται από τη σύγχρονη παθολογία όταν:
 Ο ασθενής κινδυνεύει από τις σωματικές παρενέργειες της ψυχιατρικής θεραπείας
ü Επιδιώκεται η αποφυγή εξάρτησης από ψυχοφάρμακα σε ασθενείς κυρίως λόγω νεαρού της ηλικίας, ηπιότητας της διαταραχής
 Ο ασθενής δεν θέλει να λάβει ψυχοτρόπα φάρμακα.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/