Videogame στην υπηρεσία της επιστήμης

images_12122016_2_best-video-games-castle-wolfenstein1.jpg

Η μεγαλύτερη έρευνα για την άνοια στον κόσμο πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός videogame και δείχνει πως η ικανότητά μας να προσανατολιζόμαστε μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε.

Τα ευρήματα που παρουσιάστηκαν στο συνέδριο Neuroscience 2016, συγκέντρωσε δεδομένα από 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους που έπαιξαν το παιχνίδι. Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της νόσου της Αλτσχάιμερ είναι ότι οι πάσχοντες χάνονται και δεν μπορούν να βρουν τον δρόμο για το σπίτι τους.

Οι ερευνητές από το University College του Λονδίνου πιστεύουν ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός τεστ για την άνοια.

Το videogame Sea Hero Quest είναι μια ναυτική περιπέτεια με σκοπό του παίχτη να σώσει τις χαμένες αναμνήσεις ενός ηλικιωμένου ναύτη. Χρησιμοποιώντας το smartphone τους, οι παίκτες θα πρέπει να πλοηγήσουν μια βάρκα σε ερημονησια και παγωμένους ωκεανούς.

Το παιχνίδι καταγράφει ανώνυμα την αίσθηση προσανατολισμού του παίκτη και την ικανότητα πλοήγησης καθώς αναζητά τον δρόμο του μέσα από στις πίστες. Κάποιες απαιτούν από τους παίκτες να ακολουθήσουν μια πορεία και στη συνέχεια να ρίξουν μια φωτοβολίδα πίσω στο σημείο εκκίνησης, ενώ άλλες απαιτούν να απομνημονεύσουν μια σειρά από σημαδούρες και στη συνέχεια να πλεύσουν γύρω από αυτές.

Τα δεδομένα από τις πίστες με τις φωτοβολίδες είναι τα πρώτα που έχουν αναλυθεί και αποκαλύπτουν πώς η αίσθηση του προσανατολισμού μειώνεται σταθερά μετά τα εφηβικά μας χρόνια. Οι παίκτες που ήταν 19 ετών ήταν ακριβείς κατά 74% στην εκτόξευση της φωτοβολίδας στο σημείο εκκίνησης, αλλά η ακρίβεια αυτή μειωνόταν χρόνο με το χρόνο μέχρι να φτάσει στο 46% για τους παίχτες που ήταν 75 ετών.

Τα στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι οι άνδρες έχουν λίγο καλύτερη αίσθηση προσανατολισμού σε σχέση με τις γυναίκες και ότι οι σκανδιναβοί ξεπερνούν τους κατοίκους του υπόλοιπου κόσμου.

Σκοπός της έρευνας είναι να αναπτύξει έναν τρόπο για τη διάγνωση της άνοιας σε πρώιμα στάδια – κάτι που δεν είναι ακόμη δυνατό. Το να μην έχει κάποιος καθόλου αίσθηση προσανατολισμού είναι σπάνιο, αλλά είναι πιο συχνό σε άτομα με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Έχοντας στοιχεία για τη φυσιολογική μείωση της αίσθησης προσανατολισμού θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν τους ασθενείς που αναπτύσσουν Αλτσχάιμερ.

Ο Δρ Hugo Spiers πρόσθεσε: «Η αξία ενός μελλοντικού τεστ που θα φτιαχτεί με βάση όσα μάθαμε από το Sea Quest Hero, είναι ότι θα παρέχει ένα διαγνωστικό εργαλείο για την άνοια και τη νόσο του Αλτσχάιμερ αλλά και ένα εργαλείο που θα μας επιτρέπει να παρακολουθούμε την επιτυχία των φαρμάκων που δοκιμάζουμε».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/