H άσκηση βελτιώνει το σπέρμα

images_8122016_4-exercises-you-shouldnt-be-doing-main.jpg

Η άσκηση τρεις φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον μισή ώρα, μπορεί να ενισχύσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων στο σπέρμα των ανδρών, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Οι άνδρες ξεκίνησαν να τρέχουν συστηματικά και παρέμειναν στο πρόγραμμά τους είχαν πιο «υγιείς κολυμβητές», σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Reproduction.

Η αύξηση ήταν μόνο προσωρινή και άρχισε να φθίνει μέσα σε ένα μήνα, από τη στιγμή που οι άνδρες σταμάτησαν να τρέχουν στο διάδρομο.

Οι ειδικοί βέβαια λένε ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί σωστή ισορροπία, διότι η υπερβολική άσκηση μπορεί ακόμη και να βλάψει την παραγωγή σπέρματος: Μελέτες έχουν δείξει ότι η συμμετοχή σε ανταγωνιστικά αθλήματα, όπως η ποδηλασία, μπορεί να μειώσει την ποιότητα του σπέρματος.

Και οι 261 άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν υγιείς και δεν είχαν κανένα πρόβλημα γονιμότητας. Είχαν κανονικό αριθμό σπερματοζωαρίων και υγιή όψη σπέρματος, ενώ έκαναν μια φυσιολογική, αρκετά καθιστική ζωή. Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν ένα από τα τέσσερα προγράμματα:

– καμία άσκηση

– τρεις φορές την εβδομάδα υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση

– τρεις φορές την εβδομάδα μέτριας έντασης άσκηση (30 λεπτά διάδρομο)

– τρεις φορές την εβδομάδα έντονη άσκηση (περίπου μία ώρα στο διάδρομο)

Η άσκηση φάνηκε να ενισχύσει την ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος, με τη μέτρια άσκηση να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα. Οι άνδρες και στις τρεις ομάδες άσκησης έχασαν βάρος και είδαν βελτίωση στα αποτελέσματα του τεστ σπέρματος, σε σύγκριση με τους άνδρες που δεν έκαναν καμία άσκηση κατά τη διάρκεια της έρευνας που διήρκεσε 24 εβδομάδες.

Οι ερευνητές λένε ότι τουλάχιστον ένα μέρος του οφέλους μπορεί να προέρχεται από το απώλεια βάρους – οι ειδικοί γνωρίζουν ήδη ότι η παχυσαρκία μπορεί να μειώσει τη γονιμότητα ενός άνδρα. Το ένα τρίτο των ανδρών σε κάθε ομάδα μελέτης ήταν υπέρβαροι.

Αυτό που δεν είναι σαφές είναι αν η ώθηση από την άσκηση μεταφράζεται πραγματικά σε καλύτερη γονιμότητα. Αυτό είναι κάτι που οι ερευνητές σχεδιάζουν να διερευνήσουν στο εργαστήριο, ελέγχοντας αν οι αλλαγές που προκαλούνται από την άσκηση επηρεάζουν τη δυνατότητα του σπέρματος να γονιμοποιεί.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/