10 μύθοι και αλήθειες για την εγκυμοσύνη

images_26122016_The-Facts.jpg

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να τρώτε για δύο
Οι θερμιδικές ανάγκες κατά την περίοδο αυτή είναι οπωσδήποτε αυξημένες, όχι όμως τόσο ώστε να διπλασιάζονται – το έμβρυο άλλωστε δεν είναι ολόκληρος άνθρωπος. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεστε περισσότερες από 300 επιπλέον θερμίδες: η υπερβολική απόκτηση βάρους μπορεί να έχει ανεπιθύμητες συνέπειες, όπως ο διαβήτης κύησης.

Δεν επιτρέπεται να «πετάξετε» κατά το πρώτο ή το τελευταίο τρίμηνο
Η αλήθεια είναι ότι μπορείτε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο οποτεδήποτε θέλετε, εκτός αν ο γιατρός σας έχει απαγορεύσει ρητά κάτι τέτοιο. Κάποιες αεροπορικές εταιρείες μπορεί να αρνηθούν να σας μεταφέρουν το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σας, επειδή φοβούνται ότι μπορεί να σας πιάσουν οι πόνοι εν ώρα πτήσεις και να υποχρεωθεί το αεροπλάνο να προσγειωθεί.

Δεν μπορείτε να χαϊδεύετε τη γάτα σας
Όχι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ωστόσο δεν επιτρέπεται να αλλάζετε την άμμο της γάτας σας, καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μολυνθείτε από τοξόπλασμα. Ας κάνει κάτι και ο σύζυγος, είστε και έγκυος!

 Όχι στο σεξ
Οι ιατρικοί λόγοι που απαγορεύουν το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ελάχιστοι. Αν λοιπόν ο γιατρός σας δεν το έχει απαγορεύσει και έχετε διάθεση για σεξ, μην το αποφεύγετε! Οι έγκυες άλλωστε (όπως και όλες οι γυναίκες) έχουν την ανάγκη να νιώθουν όμορφα με το σώμα τους και να νιώθουν ότι τις αγαπούν. Υπάρχει καλύτερος τρόπος να συνδυαστούν αυτές οι ανάγκες από το σεξ;

Δεν θα πρέπει να ασκήστε
Όντως, η έντονη άσκηση και αρκετά σπορ μπορούν να επιφυλάσσουν κινδύνους για μια εγκυμοσύνη. Όμως η τακτική, ήπια άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη, όπως καλύτερο ύπνο, ευκολότερο τοκετό, λιγότερες πιθανότητες για επιλόχεια κατάθλιψη, ευκολότερη απώλεια των κιλών της εγκυμοσύνης. Φυσικά, για το είδος και την ένταση της άσκησης συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας.

Μην βάφετε τα μαλλιά σας
Οι βαφές γενικά ταλαιπωρούν την τρίχα, όμως δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν ότι ταλαιπωρούν με οποιονδήποτε τρόπο το έμβρυο. Από την άλλη, μπορείτε να περάσετε και μερικούς μήνες χωρίς αλλαγή στο χρώμα των μαλλιών σας.

Μην κάνετε μπάνιο με πολύ ζεστό νερό
Ισχύει. Θα πρέπει να αποφεύγετε γενικά οτιδήποτε ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματός σας πάνω από τους 38 – 39oC. Μείνετε μακριά από τζακούζι και σάουνες.

Μακριά από τον καφέ και το αλκοόλ
Και ναι και όχι: ένας καφές την ημέρα δεν πρόκειται να σας κάνει κακό αλλά δεν θα πρέπει να το παρακάνετε – αν μπορείτε να τον αποφύγετε, ακόμη καλύτερα. Το αλκοόλ θεωρείτε απαγορευμένο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης από τους περισσότερους ιατρικούς συλλόγους παγκοσμίως, όμως υπάρχουν και έρευνες που υποστηρίζουν ότι ένα ή δύο ποτά την εβδομάδα δεν φέρνουν την καταστροφή. Καλύτερα όμως να είμαστε σίγουροι, ε;

Η κοιλιά σας δείχνει το φύλο του παιδιού
Το μόνο που δείχνει η κοιλιά σας είναι τον σωματότυπό σας – το σχήμα της κοιλιάς της κάθε εγκύου εξαρτάτε μόνο από το πώς είναι το σώμα της και όχι από το φύλλο του εμβρύου.

Η εγκυμοσύνη είναι η καλύτερη περίοδος στη ζωή της γυναίκας
Ισχύει για αρκετές γυναίκες, σίγουρα όμως όχι για όλες. Οι αλλαγές στο σώμα και τις ορμόνες, το άγχος και οι ανασφάλειες, η αίσθηση της ευθύνης, μπορούν να δημιουργήσουν συνθήκες λιγότερο από ευχάριστες για πολλές εγκύους. Αν ανήκετε σε αυτές, το σημαντικότερο είναι να εστιάσετε στο ευτυχές γεγονός που έρχεται μετά το πέρας της εγκυμοσύνης, με την έλευση του πολυαναμενόμενου μωρού σας.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/