Τρέξιμο και τον χειμώνα

images_24122016_iStock_000066910999_Medium-600x400.jpg

Είστε δρομέας του… καλού καιρού; Έτοιμος να δέσει τα κορδόνια του και να πάει για τρέξιμο ένα ηλιόλουστο πρωί, αλλά λιγότερο ένθερμος όταν ο καιρός αρχίζει να χαλάει; Όταν ο χειμώνας αγριεύει, είναι ακόμη πιο δύσκολο να κινητοποιηθείτε και να πάτε για προπόνηση.

Όμως η συνέχιση του προγράμματός σας και τον χειμώνα είναι ιδιαίτερα ευεργετική και όχι μόνο για τον έλεγχο του βάρους σας. Αν καταφέρετε να σας δει ο ήλιος την ώρα που τρέχετε, θα πάρετε μια γενναίο δόση πολυπόθητης βιταμίνης D, ενώ θα αναπνεύσετε επιτέλους και λίγο καθαρό αέρα.

Θα διαπιστώσετε επίσης ότι το τρέξιμο το χειμώνα σας βοηθά να έχετε καλύτερες επιδόσεις σε ταχύτητα και απόσταση σας – το τρέξιμο σε χαμηλότερες θερμοκρασίες είναι πιο εύκολο απ’ ότι στη ζέστη. Και επίσης, μπορείτε να έχετε τη διαδρομή σχεδόν εξολοκλήρου για τον εαυτό σας, τώρα που όλοι οι κρυουλιάρηδες βρίσκονται στον καναπέ!

Το τρέξιμο τον χειμώνα όμως έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες για τις οποίες πρέπει να είστε προετοιμασμένοι. Συνεχίστε να διαβάζετε και πράξτε αναλόγως. Κατά τη διάρκεια του τρεξίματός σας θα πρέπει να είστε:

Ορατοί
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σας βλέπουν τα οχήματα που κυκλοφορούν όταν τρέχετε: συχνά η ορατότητα είναι περιορισμένη, λόγω βροχής ομίχλης ή επειδή τα παρμπρίζ και τα παράθυρα είναι θολωμένα. Προτιμήστε ανοιχτόχρωμα ρούχα ή με φλούο χρώματα και ανακλαστήρες. Αν πάλι τρέχετε εκτός δρόμου, σε ανώμαλο έδαφος, ένας φακός κεφαλής μπορεί να σας φανεί πάρα πολύ χρήσιμος.

Ζεστοί
Ξεχάστε τα σορτσάκια και τα αμάνικα, όταν η θερμοκρασία πέφτει χαμηλά. Παρά το γεγονός ότι το βασικό πράγμα που θα σας κρατήσει ζεστούς είναι το ίδιο το τρέξιμο, τα άκρα ταλαιπωρούνται περισσότερο το χειμώνα, οπότε φορέστε καπέλο ή σκούφο και γάντια από υλικό που επιτρέπει την απρόσκοπτη αναπνοή του δέρματος, ενώ ταυτόχρονα σας ζεσταίνουν. Ένα ισοθερμικό κολάν μπορεί επίσης να κρατήσει τα πόδια σας ζεστά καινα μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Στεγνοί
Ένα αδιάβροχο μπουφάν που «αναπνέει» μπορεί να είναι η καλύτερη επένδυση σε εξοπλισμό τρεξίματος που κάνετε ποτέ. Αν είστε ντυμένοι σωστά, το τρέξιμο στη βροχή είναι ανεκτό, εφ ‘όσον ξέρετε ότι σας περιμένει ένα ζεστό σπίτι άμα τη επιστροφή σας και ένα ζεστό ντους. Συνδυάστε το με αδιάβροχα αθλητικά παπούτσια – το τρέξιμο με βρεγμένα πόδια είναι απλώς αδύνατον.

Όρθιοι
Υπάρχουν πολλές παγίδες που μπορεί να κρύβονται σε μια χειμερινή διαδρομή, από πάγο και νερά έως ολισθηρά φύλλα και πεσμένα κλαδιά. Έχετε τα μάτια σας ανοιχτά: αν κάνει τόσο κρύο ώστε να υπάρχει πάγος, μειώστε το ρυθμό σας, αν τρέχετε στην εξοχή ή στο πάρκο έχετε το νου σας για τυχόν εμπόδια και φύλλα που γλιστράνε.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/