Το ηλεκτρονικό τσιγάρο επικίνδυνο όσο και το κανονικό για τις εγκύους

images_30122016_2_478592901.jpeg

Οι έγκυες γυναίκες που καπνίζουν μπορεί να βλάψουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου των μωρών τους, εάν στραφούν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο για να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους για νικοτίνη, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι ο ατμός του ηλεκτρονικού τσιγάρου μπορεί να είναι τόσο βλαβερός όσο ο καπνός του παραδοσιακού τσιγάρου για το νευρικό σύστημα του εμβρύου ή του νεογέννητου βρέφους.

Τα πρώτα συμπεράσματα, με βάση έρευνες που έγιναν σε ποντίκια, έδειξαν ότι η έκθεση σε πτητικές χημικές ουσίες από τις ηλεκτρονικές συσκευές διαταράσσει τη δραστηριότητα χιλιάδων γονιδίων στον αναπτυσσόμενο μετωπιαίο λοβό, την περιοχή του εγκεφάλου που ευθύνεται για τις ανώτερες νοητικές λειτουργίες.

Ανάλυση των μοτίβων δραστηριότητας των αλλοιωμένων γονιδίων έδειξε ότι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μειωμένη ικανότητα μάθησης, μνήμης και συντονισμού, καθώς και αυξημένη υπερκινητική συμπεριφορά.

Αυτό είναι ακριβώς το είδος των νευρολογικών επιπτώσεων που παρατηρήθηκαν σε παιδιά των οποίων οι μητέρες κάπνιζαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και τα οποία είναι γνωστό ότι διατρέχουν κίνδυνο διαταραχής ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας, καθώς και μαθησιακές δυσκολίες.

Μια άλλη μελέτη, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, δείχνει ότι μεγαλύτερα ποντίκια, που εκτέθηκαν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο στη μήτρα ή λίγο μετά τη γέννησή τους, φαίνεται να είναι όντως υπερκινητικά.

Ο επικεφαλής επιστήμονας, καθηγητής Judith Zelikoff, από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δήλωσε: «Πρόκειται για πρωτοποριακή έρευνα. Δείχνει ότι υπάρχει σίγουρα ανησυχία για την ασφάλεια των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ιδίως σε σχέση με τις έγκυες γυναίκες και τα βρέφη. Υπάρχουν πιθανοί κίνδυνοι που αποκαλύπτονται από αυτές τις μελέτες, οι οποίες δείχνουν μια πιθανή επίδραση στο έμβρυο που μπορεί να είναι εμφανής κατά τη γέννηση, αλλά και αργότερα στη ζωή του παιδιού. Οι γυναίκες μπορούν να στρέφονται σε αυτά τα προϊόντα ως εναλλακτική λύση, επειδή νομίζουν ότι είναι ασφαλή. Λοιπόν, δεν είναι».

Η συνάδελφός του Dana Lauterstein, πρόσθεσε: «Οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως έναν ασφαλή τρόπο για να καπνίζουν. Για τις γυναίκες που είναι έγκυες όμως, αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο. Θα μπορούσαν άθελά τους να θέτουν σε κίνδυνο το παιδί τους».

Η ομάδα του καθηγητή Zelikoff ξεκίνησε την έρευνα για να δει την επίδραση της νικοτίνης, η οποία σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες ενδέχεται να επηρεάζει την ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Το πλεονέκτημα του ηλεκτρονικού τσιγάρου είναι ότι προσφέρει μια δόση νικοτίνης χωρίς το άκρως επιζήμιο κοκτέιλ χημικών ουσιών που βρίσκονται στα τσιγάρα.

Για το λόγο αυτό θεωρούνται ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση για τους καπνιστές οι οποίοι δεν έχουν τη θέληση να σταματήσουν το κάπνισμα ή ένα βοήθημα για όσους προσπαθούν να απεξαρτηθούν από το τσιγάρο.

Όμως, πρόσφατες μελέτες έχουν αμφισβητήσει την άποψη ότι, εκτός από τον εθισμό που προκαλεί, η νικοτίνη είναι από μόνη της ακίνδυνη. Και η νέα έρευνα δείχνει ότι οι χημικές ουσίες του ηλεκτρονικού τσιγάρου, έχουν ακόμα μεγαλύτερη επίδραση στο αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα από τις χημικές ενώσεις που βρίσκονται στα τσιγάρα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/