Τούρτα ή πάστα με βάση μπισκότο

images_9122016_2_tourta-i-pastes-me-mpiskoto-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

Για την βάση

    Μπισκότα πτι μπερ 250 γρ τριμμένα    
    Βούτυρο 100 γρ λιωμένο    

Για την κρέμα

    Κρέμα γάλακτος 400 γρ κρύα    
    Πραλίνα φουντουκιού 400 γρ σε θερμοκρασία δωματίου    
    Φουντούκια 1/2 ποτήρι τριμμένα    
    Σιρόπι βύσσινο 1 κουταλιά σούπας (από γλυκό κουταλιού καλύτερα)    

Για την επικάλυψη

    Κρέμα γάλακτος 330 ml    
    Άχνη ζάχαρη 3 κουταλιές σούπας    
    Βανίλια 1 τεμ σε σκόνη    
    Σιρόπι βύσσινο μερικές σταγόνες για στολισμό    

Εκτέλεση

Για την κρέμα : Χρειάζεται η κρέμα γάλακτος να έχει παραμείνει έστω και 60 λεπτά στο ψυγείο, να είναι κρύα πριν την χρησιμοποιήσουμε. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος όπως είναι κρύα σε ένα  μπολ και την χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί. Προσθέτουμε κουταλιά-κουταλιά, την πραλίνα φουντουκιού που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου για να έχει ελαφρώς υγρή μορφή και ανακατεύουμε. Βάζουμε τα τριμμένα φουντούκια ,το σιρόπι, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μπολ στο ψυγείο να δέσει καλά 60 λεπτά.

Για την βάση : Χτυπάμε στο μπλέντερ τα μπισκότα μέχρι να γίνουν σκόνη και προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο. Ανακατεύουμε καλά να υγρανθεί το μπισκότο και το στρώνουμε σε στρογγυλό τσέρκι διαστάσεων 25 εκ ή σε τετράγωνο. Στρώνουμε πολύ καλά την βάση με μια σπάτουλα και αφήνουμε για 15 λεπτά στο ψυγείο.

Για την επικάλυψη : Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος, την βανίλια και την άχνη ζάχαρη σε ένα μπολ με το μίξερ μέχρι να γίνει σφιχτή σαντιγί (αν αναποδογυρίσουμε το μπολ δεν πέφτει κάτω) και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να ξεκινήσουμε την συναρμολόγηση της τούρτας.

Συναρμολόγηση : Βγάζουμε από το ψυγείο το τσέρκι της βάσης και το μπολ με την κρέμα που έχει δέσει αρκετά. Στρώνουμε πάνω στην βάση του μπισκότου την κρέμα να καλύψει όλη την επιφάνεια. Από πάνω στρώνουμε την σαντιγί μας και στολίζουμε με σταγόνες από το σιρόπι.

* Αν θέλουμε μπορούμε αντί για τσέρκι στρογγυλό να χρησιμοποιήσουμε ατομικά τσερκάκια σε διάφορα σχήματα καρδούλα, αστεράκι κλπ και να φτιάξουμε πάστες ατομικές.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/