Τι προσφέρει η άσκηση με αντίσταση στις γυναίκες

images_24122016_Girl_Weightlifting_grande.jpg

Πολλά έχουν αλλάξει στα γυμναστήρια τα τελευταία χρόνια. Εκεί που κάποτε οι γυναίκες βρίσκονταν σταθερά στα ομαδικά προγράμματα αερόμπικ και τους διαδρόμους και τα ελεύθερα βάρη ήταν μόνο για τους άνδρες, η κατάσταση σήμερα μοιάζει διαφορετική.

Σε μια πρόσφατη έρευνα στη Μεγάλη Βρετανία, το 93% των γυναικών που πήγαιναν στο γυμναστήριο δήλωσαν ότι ενσωματώνουν ασκήσεις αντίστασης στο πρόγραμμά τους, όπως ελεύθερα βάρη και όργανα δύναμης, ενώ παρόμοιες τάσεις δείχνουν και τα στατιστικά από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.

Οι γυναίκες έχουν ανακαλύψει πλέον ότι η προπόνηση με βάρη δεν «φουσκώνει» απαραιτήτως τους μύες, αλλά μπορεί και να βοηθήσει στην απόκτηση ενός λεπτού και γυμνασμένου σώματος, ενώ η απόκτηση περισσοτέρων μυών μεγαλώνει τον μεταβολισμό σε κατάσταση ηρεμίας – για κάθε 450 γραμμάρια επιπλέον μυών, καίμε 30 έως 50 περισσότερες θερμίδες την ημέρα.

Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι η προπόνηση αντίστασης βελτιώνει την οστική πυκνότητα, καθιστώντας την μια εξαιρετική επιλογή για τις γυναίκες μετά τα 40, ώστε να θωρακιστούν απέναντι στην οστεοπόρωση.

Μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη, να καταπολεμήσει την κατάθλιψη, να βελτιώσει τη στάση σώματος και, φυσικά, να σας μας κάνει δυνατότερους.

Πως γκρεμίστηκε όμως τελικά ο μύθος που ήθελε τις γυναίκες να απέχουν από τα βάρη για να μην φουσκώσουν τους μύες του και αρχίσουν να εμφανίζονται ως body builders; Ο συνδυασμός social media και celebrities έπαιξε τον ρόλο του.

Το hashtag #strongnotskinny – δυνατή όχι κοκκαλιάρα – έδωσε μια διαφορετική εικόνα για το πώς ένα γυναικείο σώμα μπορεί να είναι γυμνασμένο και γεμάτο θηλυκότητα, ως αντίβαρο στα σώματα στα όρια της νευρικής ανορεξίας που παρουσιάζονται κατά κόρον στις επιδείξεις μόδας. Παράλληλα, μια σειρά από celebrities, όπως η Cameron Diaz και Miranda Kerr, δεν κρύβουν το γεγονός ότι η προπόνηση με βάρη αποτελούν βασικό κομμάτι του προγράμματος γυμναστικής τους.

Τα γυμναστήρια έχουν αντιδράσει αναλόγως, με όλο και περισσότερο χώρο για ελεύθερα βάρη και προγράμματα TRX και crossfit ειδικά για κυρίες.

Οι personal trainers συμφωνούν ότι η ένταξη ασκήσεων με βάρη στο πρόγραμμα άσκησης, πέρα από το γεγονός ότι βοηθάει να έχουμε ένα καλοσχηματισμένο σώμα χωρίς περιττό λίπος, μπορεί επίσης να έχει θετική επίδραση στη διάθεση και μπορεί να βοηθήσει με τα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους, αλλά και να βοηθήσει στην πρόληψη προβλημάτων υγείας όπως η οστεοπόρωση και η σαρκοπενία.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/