Ο πόνος, το μούδιασμα και το κάψιμο των ποδιών του ασθενούς με σακχαρώδη διαβήτη

images_112017_diabitiko_podi_.jpg

Ένα από τα πιο δυσάρεστα συμπτώματα του εξελισσόμενου διαβήτη είναι οι πόνοι το κάψιμο και το μούδιασμα των κάτω άκρων. Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για υπέρβαρους ασθενείς ή ασθενείς με κακή ρύθμιση του σακχάρου. Όταν υπάρχει ιστορικό τοπικού τραυματισμού, αυτός μπορεί να είναι ακούσιος.

Η ομαλή λειτουργία των νεύρων είναι απαραίτητη για την φυσιολογική αίσθηση του πόνου. Ο διαβήτης προσβάλλει σημαντικά τα νεύρα των κάτω άκρων (διαβητική νευροπάθεια των άκρων) με αποτέλεσμα να μην άγονται σωστά τα ερεθίσματα που είναι υπεύθυνα για την φυσιολογική αίσθηση. Έτσι ορισμένες φορές μπορεί να έχουμε λοίμωξη ή τραύμα χωρίς πόνο ενώ σε άλλες περιπτώσεις πρόκειται για πόνο και κάψιμο που αφυπνίζει τον ασθενή κατά την διάρκεια της νύχτας χωρίς υποκείμενο σοβαρό αίτιο εκτός του διαβήτη.

Κατά την ιατρική εξέταση πρέπει να διαπιστωθεί εάν τα συμπτώματα οφείλονται σε τραύμα, λοίμωξη ή άλλο αίτιο (π.χ. παρανεοπλασματική νευροπάθεια, νευροπάθεια από έλλειψη βιταμινών και ιχνοστοιχείων, κυκλοφορική απόφραξη) ή εάν πρόκειται για μη επιπλεγμένη διαβητική νευροπάθεια. Ο σωστός εντοπισμός του αιτίου είναι απαραίτητος για τη σωστή θεραπεία.

Τι πρέπει επιπρόσθετα να γνωρίζετε εσείς που πάσχετε από διαβητική νευροπάθεια:

·         Αποφύγετε τα ψηλά τακούνια, τα παπούτσια τα οποία είναι ανοιχτά στην πτέρνα ή έμπροσθεν, τα στενά παπούτσια. Η παντόφλα πρέπει να ντύνει την πτέρνα. Το καλύτερο  παπούτσι είναι το καλής ποιότητας πάνινο παπούτσι. Τα καινούργια παπούτσια πρέπει να αγοράζονται το απόγευμα και ποτέ το πρωί και στην αρχή δεν πρέπει να τα φοράτε συνέχεια, παρά μόνο για μία ώρα ημερησίως για να αποφευχθούν οι μικροτραυματισμοί.    

·       Να μην χρησιμοποιείτε σφιχτές και συνθετικές  κάλτσες. Πρέπει να γίνεται καθημερινή αλλαγή κάλτσας.
·          Απαγορεύονται οι ξυριστικές μηχανές και τα αυτοκόλλητα hansaplast ή ταινίες στο δέρμα του ποδιού. Τα νύχια πρέπει να κόβονται και να ισιώνονται με απολυμασμένο με οινόπνευμα κοφτερό ψαλιδάκι, μην τα κόβετε όμως ποτέ πιο κοντά από τα δάκτυλα.
·         Απαγορεύονται τα καυτά και οι θερμάστρες (π.χ. τζάκι, καλοριφέρ, καυτά μπάνια). Για να ζεστάνετε το πόδι χρησιμοποιείτε μάλλινες κάλτσες ή ελαφρώς ζεσταμένες σε καλοριφέρ πετσέτες προ του ύπνου.
·         Οποιαδήποτε αλλοίωση ή σύμπτωμα στην περιοχή των κάτω άκρων πρέπει να εξετάζεται ιατρικώς άμεσα.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/