Οι groomers κινδυνεύουν περισσότερο από ΣΜΝ

images_26122016_megethos.jpg

Οι γυναίκες και οι άνδρες που ψαλιδίζουν τακτικά ή αποτριχώνουν εντελώς το τριχωτό της ήβης τους διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσημάτα (ΣΜΝ) σε σχέση με εκείνους που δεν το κάνουν, όπως δείχνει μια νέα έρευνα.

Οι γιατροί λένε ότι οι ελάχιστες αμυχές που δημιουργούνται στο δέρμα από το ξύρισμα ή την αποτρίχωση θα μπορούσαν να καταστήσουν ευκολότερες τις μολύνσεις. Αλλά επίσης υποστηρίζουν ότι όσοι περιποιούνται ιδιαίτερα την τριχοφυΐα του σώματός τους, έχουν παράλληλα την τάση να είναι πιο σεξουαλικά ενεργοί.

Τα ΣΜΝ μεταδίδονται μέσω της σεξουαλικής επαφής χωρίς προφυλάξεις ή την επαφή των γεννητικών οργάνων.

Τα ευρήματα προέρχονται από μια έρευνα σε περισσότερα από 7.500 αμερικανούς ενήλικες, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Sexually Transmitted Infections – μια ειδική έκδοση του British Medical Journal.

Η μελέτη, με επικεφαλής γιατρούς από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Φρανσίσκο, υποστηρίζει ότι οι δύο πιο πιθανές εξηγήσεις για τη σχέση μεταξύ περιποίησης και σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσγμάτων ήταν οι μικροεκδορές στο δέρμα, οι οποίες αυξάνουν τον κίνδυνο ιογενών ΣΜΝ και το γεγονός ότι όσοι περιποιούνται ιδιαίτερα την τριχοφυΐα του σώματός τους είναι πιο πιθανό να έχουν επικίνδυνη σεξουαλική συμπεριφορά, με περισσότερους ερωτικούς συντρόφους.

Η ηλεκτρική ξυριστική μηχανή είναι το πιο κοινό εργαλείο που χρησιμοποιείται για την περιποίηση του τριχωτού της ήβης μεταξύ των ανδρών, ενώ το παραδοσιακό ξυραφάκι προτιμούν οι γυναίκες. Περίπου ένας στους πέντε -άνδρες και γυναίκες- χρησιμοποιούν ψαλίδι για τον καλλωπισμό της περιοχής των γεννητικών οργάνων.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι είναι απίθανο η κοινή χρήση εργαλείων καλλωπισμού να είναι θέμα, καθώς δεν βρέθηκαν ίχνη από κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στα αντικείμενα αυτά.

Ωστόσο, η μελέτη υποστηρίζει ότι οι γιατροί θα πρέπει να συμβουλεύουν το κοινό να μειώσουν λίγο την περιποίηση στην περιοχή των γεννητικών οργάνων ή να αποφεύγουν το σεξ μέχρι το δέρμα να έχει επουλωθεί πλήρως.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν κάνει grooming στο ηβικό τους τρίχωμα κάποια στιγμή, με το 84% των γυναικών και το 66% των ανδρών να δηλώνουν ότι το είχαν τριμάρει, ξυρίσει ή αποτριχώσει στο παρελθόν. Ανάμεσά τους, το 17% περιέγραψε τον εαυτό του ως «ακραίο» – ότι αφαιρεί δηλαδή όλες τις τρίχες, τουλάχιστον μία φορά το μήνα.

Στην έρευνα, κάθε είδους περιποίηση συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Όσο πιο συχνή και ακραία η περιποίηση, τόσο μεγαλύτερος φαίνεται να είναι ο κίνδυνος. Οι «ακραίοι» ήταν τρεις έως τέσσερις φορές πιο πιθανό να μολυνθούν με ΣΜΝ.

Αλλά υπάρχει και μια καλή είδηση για αυτούς: η μελέτη έδειξε ότι η συνήθειά τους τούς προστατεύει από τις ψείρες του εφηβαίου.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/