Οι ξηροί καρποί χαρίζουν υγεία

images_11122016_ksiroi_karpoi-e1471089070375.jpg

Μια χούφτα ξηρών καρπών την ημέρα δεν κάνει… πέρα μόνο τον γιατρό αλλά και τον… νεκροθάφτη, όπως δείχνει μια πρόσφατη η έρευνα που διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τουλάχιστον 20 γραμμάρια ξηρούς καρπούς καθημερινά ήταν λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν δυνητικά θανατηφόρες παθήσεις, όπως καρδιοπάθεια και καρκίνο.

Η αδυναμία στους ξηρούς καρπούς φάνηκε ότι μείωσε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά σχεδόν 30%, τον κίνδυνο καρκίνου κατά 15% και τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 22%.

Η ίδια ποσότητα ξηρών καρπών – που ισοδυναμεί με μια χούφτα – συσχετίστηκε επίσης με μείωση κατά το ήμισυ του κινδύνου θανάτου από κάποια αναπνευστική ασθένεια, ενώ ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη μειώθηκε κατά σχεδόν 40%.

Ο συν-συγγραφέας της μελέτης Dagfinn Aune από το Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Στις διατροφικές μελέτες μέχρι σήμερα, μεγάλο μέρος της έρευνας ασχολείται με τους μεγάλους “δολοφόνους”, όπως οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια και ο καρκίνος, αλλά τώρα αρχίζουμε να κοιτάζουμε δεδομένα και για άλλες ασθένειες».

«Βρήκαμε μια συνεπή μείωση του κινδύνου σε πολλές διαφορετικές ασθένειες, η οποία είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι υπάρχει πραγματική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης ξηρών καρπών και καλύτερων αποτελεσμάτων στην υγεία. Είναι ένα αρκετά σημαντικό αποτέλεσμα για μια τέτοια μικρή ποσότητα τροφής».

Η ερευνητική ομάδα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύονται στο περιοδικό BMC Medicine, ανέλυσε δημοσιευμένα στοιχεία για περισσότερους από 800.000 ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Η μελέτη κάλυψε όλα τα είδη των ξηρών καρπών που προέρχονται από δένδρα, όπως τα φουντούκια και τα καρύδια, καθώς και τα φιστίκια, τα οποία είναι τεχνικά όσπρια.

Ο δρ Aune πρόσθεσε: «Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε φυτικές ίνες, μαγνήσιο και πολυακόρεστα λίπη – τα θρεπτικά συστατικά που είναι ευεργετικά για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου και τα οποία μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Μερικοί ξηροί καρποί, κυρίως τα καρύδια και τα πεκάν, είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να καταπολεμήσουν το οξειδωτικό στρες και ενδεχομένως να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου».

«Ακόμη και αν οι ξηροί καρποί έχουν αρκετά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, είναι παράλληλα πλούσιοι σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και υπάρχουν κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι μπορεί να μειώσουν ουσιαστικά τον κίνδυνο της παχυσαρκίας με την πάροδο του χρόνου».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/