Οι διαταραχές πέψης στον διαβήτη

images_31122016_2_767.jpeg

Κοιλιακά συμπτώματα, όπως το φούσκωμα, η δυσκοιλιότητα, η διάρροια ταλαιπωρούν μεγάλο τμήμα του διαβητικού πληθυσμού οδηγώντας το συχνά στον ειδικό παθολόγο. Η αλόγιστη, αποσπασματική και χωρίς ιατρική συμβουλή χρήση φαρμάκων ή υιοθέτηση συνηθειών προκαλούν επιδείνωση της κατάστασης.

Κατά την πέψη κινητοποιούνται ποικίλα αντανακλαστικά του αυτόνομου νευρικού συστήματος τα οποία λειτουργούν κάτω από το επίπεδο της συνείδησης και ρυθμίζουν την έκκριση υδροχλωρικού οξέος, την ανάδευση των τροφών, την κινητικότητα στομάχου και εντέρου, την ομαλή απορρόφηση.

 Η σημαντικότερη αιτία εμφάνισης τυμπανισμού δυσκοιλιότητας και διάρροιας στον διαβητικό είναι η επαγόμενη από τον διαβήτη αλλοίωση των νεύρων του αυτόνομου νευρικού συστήματος (διαβητική νευροπάθεια) με αποτέλεσμα την διαταραχή της κινητικότητας του εντέρου και του στομάχου (π.χ. γαστροπάρεση σύνδρομο ταχείας εκκένωσης του στομάχου).    

Κατά την ιατρική εξέταση πρέπει να διαπιστωθεί σε περίπτωση σοβαρών ή χρόνιων περιπτώσεων εάν πρόκειται για τη συνήθη διαβητική νευροπάθεια του αυτόνομου νευρικού συστήματος ή εάν το πρόβλημα περιπλέκεται περαιτέρω από άλλα υποκείμενα ιατρικά προβλήματα πολλά από τα οποία είναι εξάλλου συχνότερα στον διαβητικό πληθυσμό  (π.χ. καρκίνος του εντέρου, αποστήματα, ισχαιμία του εντέρου, λοιμώξεις, παρενέργειες φαρμάκων). Η σωστή παθολογική εξέταση έχει κομβική σημασία στη σωστή διαφορική διάγνωση και θεραπεία του προβλήματος.

Ο διαβητικός επιπρόσθετα πρέπει:

·         Να έχει άριστη θεραπεία του διαβήτη
·         Να αποφεύγει την κατάχρηση καφέ και αλκοόλ
·         Να αποφεύγει τα μεγάλα πλούσια γεύματα και τα καυτερά φαγητά
·         Να αποφεύγει να κοιμάται άμεσα μετά το δείπνο.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/