Οι άνδρες αγνοούν τον προστάτη

images_12122016_2_προ.jpg

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξέρουν τι είναι ο προστάτης είναι και ορισμένοι άνδρες δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν προστάτη, σύμφωνα με μια νέα μελέτη που υπογραμμίζει τον κίνδυνο που υπάρχει από τον καρκίνο του προστάτη. Η τεράστια άγνοια γύρω από τον αδένα θα μπορούσε να αποδειχθεί θανατηφόρος για τους άνδρες.

Η ελάχιστη γνώση των ανδρών για τον αδένα του προστάτη – που δεν είναι ορατός καθώς βρίσκεται κάτω από την ουροδόχο κύστη – θα μπορούσε να κάνει τους άνδρες να αγνοήσουν τον κίνδυνο και να οδηγήσει σε αδυναμία αντιμετώπισης της ασθένειας, προειδοποίησε το Ίδρυμα Καρκίνου του Προστάτη της Μεγάλης Βρετανίας.

Περισσότεροι από εννέα στους δέκα (92%) των περισσοτέρων από 3.500 ανδρών που συμμετείχαν στην έρευνα για τον καρκίνο του προστάτη στη Μεγάλη Βρετανία δεν είχε την παραμικρή ιδέα για το τι κάνει ο προστάτης.

Το 54% δεν ήξερε που βρισκόταν ο αδένας – ο οποίος βοηθά στην παραγωγή υγρού για το σπέρμα και βοηθά τους άνδρες να εκσπερματώνουν – στο σώμα τους και το 17% δεν γνώριζε καν ότι είχε προστάτη. Οι άνδρες άνω των 50 ετών και τα άτομα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του προστάτη κινδυνεύουν περισσότερο από τη νόσο.

Τα συμπτώματα του καρκίνου του προστάτη περιλαμβάνουν συχνουρία, ιδιαίτερα τη νύχτα, δυσκολία στην έναρξη της ούρησης ή τη συγκράτηση των ούρων, επώδυνη ούρηση, στυτική δυσλειτουργία και αίμα στα ούρα ή το σπέρμα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε ταυτόχρονα με μια εκστρατεία που παρουσιάζει διάσημους άνδρες που επιβίωσαν από τον καρκίνο του προστάτη, υπογραμμίζοντας τους κινδύνους από την άγνοια για τον προστάτη και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει.

«Πάρα πολλοί άνδρες εξακολουθούν να είναι απρόθυμοι να πάνε στος γιατρό και πάρα πολλοί κάνουν τα στραβά μάτια στους κινδύνους της νόσου», δήλωσε ο διάσημος βρετανός παρουσιαστής και δημοσιογράφος Michael Parkinson. «Όμως αγνοώντας τον καρκίνο του προστάτη δεν θα τον νικήσετε. Μιλήστε με το γιατρό σας, αν όχι για σας, για την οικογένειά σας».

Ο πρώην ποδοσφαιριστής της εθνικής Αγγλίας Les Ferdinand πρόσθεσε: «Δεν εκπλήσσομαι που τόσο πολλοί άνδρες δεν ξέρουν τι κάνει ο προστάτης τους – είναι εύκολο να αγνοήσεις τον αδένα. Ωστόσο, αν κάτι πάει στραβά, μπορεί να αποδειχθεί θανατηφόρος».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/