Ντομάτες γεμιστές με μπεσαμέλ

images_19122016_2_ntomates-gemistes-me-mpesamel-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

    Ντομάτες 6 -7 τεμ μετρίου μεγέθους    
    Κιμάς μοσχαρίσιος 400 γρ    
    Κρεμμύδι ξερό 1 1/2 ψιλοκομμένο    
    Λευκό κρασί 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού    
    Ελαιόλαδο 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού και 2 κουτάλια της σούπας    
    Φρυγανιά τριμμένη 3 κουτάλια της σούπας    
    Τυρί τριμμένο 100 γρ της αρεσκείας μας    
    Αλάτι – πιπέρι
    Ζάχαρη 1 κουταλάκι του γλυκού    
    Ντοματοπολτό 1/2 κουταλάκι του γλυκού    
    Δυόσμος ή βασιλικός τριμμένος 1 κουταλάκι του γλυκού    
    Νερό

Για την μπεσαμέλ

    Γάλα 2 φλιτζάνια του τσαγιού    
    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 4 κουτάλια της σούπας    
    Αυγά 2 τεμ μόνο τους κρόκους    
    Μοσχοκάρυδο 1/2 κουταλάκι του γλυκού    
    Αλάτι -πιπέρι
    Μαργαρίνη 2 κουτάλια της σούπας    
    Τυρί τριμμένο 2 κουτάλια της σούπας της αρεσκείας μας    

Εκτέλεση

Πλένουμε τις ντομάτες , τις κόβουμε από το κάτω μέρος ώστε να δημιουργήσουμε ένα καπάκι και αφαιρούμε την ψίχα τους, την οποία βάζουμε στο μπλέντερ να την ψιλοκόψουμε. Αραδιάζουμε τις ντομάτες σε πυρέξ ή ταψί και τις αλατίζουμε. Καθαρίζουμε το κρεμμύδι και το ψιλοκόβουμε. Σε κατσαρόλα ρηχή βάζουμε το μισό φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο να ζεσταθεί, προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε, προσθέτουμε το κρεμμύδι, συνεχίζουμε να σοτάρουμε , προσθέτουμε αλάτι- πιπέρι, ανακατεύουμε, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε και την ψιλοκομμένη ψίχα, τον ντοματοπολτό, την ζάχαρη και λίγο νερό. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσουν περίπου  για 15 λεπτά Προσθέτουμε τον δυόσμο ή τον βασιλικό. Κατεβάζουμε από την φωτιά , αφήνουμε να κρυώσει και προσθέτουμε την τριμμένη φρυγανιά και το  τριμμένο τυρί,ανακατεύουμε μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά.

Για την μπεσαμέλ : Σε κατσαρόλα βαθιά βάζουμε την μαργαρίνη να ζεσταθεί, προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πάρει ένα χρυσό χρώμα ,προσθέτουμε το γάλα, αλάτι -πιπέρι και με το σύρμα ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις μέχρι να πήξει αλλά και για να μη μας κολλήσει. Βγάζουμε από την φωτιά αφήνουμε να κρυώσει ,προσθέτουμε τους κρόκους των αυγών, το μοσχοκάρυδο,το τυρί τριμμένο κι ανακατεύουμε καλά.

Ξεκινάμε να γεμίζουμε τις ντομάτες με το μείγμα του κιμά και πριν κλείσουμε με το καπάκι βάζουμε από  μισό κουτάλι της σούπας μπεσαμέλ. Κλείνουμε με το καπάκι της την κάθε ντομάτα και την τοποθετούμε στο ταψί ή πυρέξ. Προσθέτουμε λίγο νερό στο ταψί (κατά την διάρκεια του ψησίματος παρακολουθούμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε κι άλλο νεράκι) μαζί με τις 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς περίπου για 25 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε στην συνέχεια για να πάρουν χρώμα και βάζουμε επάνω στο καπάκι κάθε ντομάτας μπεσαμέλ. Πασπαλίζουμε με λίγο τυρί τριμμένο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ. Βγάζουμε από τον φούρνο αφήνουμε να κρυώσει ελάχιστα και σερβίρουμε.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/