Μούδιασμα : τι πρέπει να γνωρίζετε

images_28122016_2_magazine_article_261_main_f.jpg

Η φυσιολογική σωματική αίσθηση προϋποθέτει άθικτη λειτουργία του δέρματος, των αρθρώσεων, των νεύρων και των υποκείμενων ιστών του σώματος. Το μούδιασμα και η μυρμηκίαση είναι συχνά φαινόμενα, αφορούν μικρό ή μεγάλο τμήμα του σώματος και περιλαμβάνουν μία ευρεία γκάμα συμπτωμάτων, που περιγράφονται από τους ασθενείς ως τσιμπήματα, σφιξίματα, σουβλιές, στρίψιμο, τράβηγμα, κάψιμο, ηλεκτρισμός, ακαθόριστα τοπικά αισθήματα. Ιατρικώς τα αισθήματα αυτά είναι γνωστά ως δυσαισθησίες, παραισθησίες, μυρμηκίες.

Οι κύριοι μηχανισμοί πρόκλησης είναι η αλλοίωση της σύστασης των ιστών, η κακή αιμάτωση της περιοχής του σώματος όπου εμφανίζονται τα συμπτώματα και οι αισθητικές βλάβες.

Παροδικά συμπτώματα, μπορεί να εμφανιστούν σε φυσιολογικά άτομα σε αρκετές περιπτώσεις όπως μετά από έκθεση σε πολύ έντονο ψύχος, μετά από παρατεταμένη μηχανική παρακώλυση της ροής του αίματος, όταν πιέζεται το χέρι από σφιχτό περιβραχιόνιο κλπ., σε έντονη ψυχική φόρτιση.
H αυτόματη έκλυση των συμπτωμάτων, μπορεί να οφείλεται σε άγχος, σε νευρολογικές διαταραχές ή παθήσεις των οστών, που παρακωλύουν την πορεία των νεύρων, σε γενικά παθολογικά σύνδρομα, σε συστηματικές παθολογικές παθήσεις ή ψυχογενή σύνδρομα.

Κατά την ιατρική εξέταση διερευνάται εάν υπάρχουν αντικειμενικώς διαπιστούμενες αισθητικές διαταραχές, ελλείμματα νευρολογικού τύπου, ή τοπικές διαταραχές αιμάτωσης. Η ιατρική εξέταση στο ιατρείο περιλαμβάνει απλές δοκιμασίες για την αξιολόγηση της ακεραιότητας των αισθητικών οδών που είναι υπεύθυνες για την αίσθηση του πόνου, της δόνησης, της αφής, της πίεσης, της αίσθησης της θέσης, της ισορροπίας, της θερμοκρασίας. Κατά την διάρκεια της ιατρικής εξέτασης γίνονται απλές δοκιμασίες για την αξιολόγηση γενικότερα της θέσης του σώματος, όπως η δοκιμασία βάδισης με κλειστά μάτια. Εάν δεν διαπιστωθούν αντικειμενικώς υποκείμενες τοπικές βλάβες ή βλάβες των αντίστοιχων νευρικών οδών ή πιθανό εξελισσόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο, ενδέχεται να απαιτηθεί εργαστηριακός έλεγχος προς την κατεύθυνση γενικών παθολογικών συνδρόμων, επίπεδα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, γενικές ενδοκρινολογικές εξετάσεις, ειδικές εξετάσεις για αγγειακά νοσήματα κλπ.

Επί οξείας εμφάνισης συμπτωμάτων επιβάλλεται πάντοτε επείγουσα ιατρική εξέταση προς αποκλεισμό εξελισσόμενου εγκεφαλικού ή καρδιολογικού επεισοδίου. Η σωστή αξιολόγηση είναι απαραίτητη στο μούδιασμα, για τον σχεδιασμό της θεραπείας.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/