Η λύση για την αϋπνία βρίσκεται online

images_12122016_2_ipnos-diatrofi-3.jpg

Αν και μια φωτισμένη οθόνη έρχεται σε αντίθεση με όσα γνωρίζουμε για τις αιτίες που μας κρατούν ξύπνιους τα βράδια, υπάρχουν ενδείξεις ότι η online γνωσιακή συμπεριφοριστική θεραπεία (ή CBT) μπορεί να αποκαταστήσει τα κανονικά μοτίβα ύπνου. Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Jama Phychiatry, ένα online πρόγραμμα CBT θεράπευσε το 57% εκείνων που το χρησιμοποιούσαν, σε σύγκριση με το 27% που ακολούθησε τυπική θεραπεία για την αϋπνία.

Η αϋπνία επηρεάζει σχεδόν το ήμισυ όλων των ανθρώπων – με ένα έως και 20% να έχει σοβαρό πρόβλημα με το μπορέσουν να κοιμηθούν. Η χρόνια αϋπνία μπορεί να διαρκέσει κυριολεκτικά για χρόνια – κάνοντας τους ανθρώπους να αισθάνονται υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας και νευρικότητα τη νύχτα. Οι συνηθισμένες συμβουλές για την αντιμετώπισή της περιλαμβάνουν την προώθηση της «υγιεινής του ύπνου»: ένα δροσερό, σκοτεινό υπνοδωμάτιο, κατάκλιση και έγερση την ίδια ώρα κάθε μέρα και καθόλου ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εν συνεχεία, ακολουθεί η πρόσωπο-με-πρόσωπο γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, αλλά καθώς δεν υπάρχουν αρκετοί θεραπευτές και αρκετοί άνθρωποι με αϋπνία δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στους ειδικούς, πολλοί εξακολουθούν να καταφεύγουν στα υπνωτικά χάπια τα οποία μπορούν να αποδειχθούν πολύ εθιστικά.

Στο άρθρο που συνοδεύει αυτή την τελευταία έρευνα, ο Andrew D Krystal από το Τμήμα Ψυχιατρικής του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι είναι αναπόφευκτο η online CBT να γίνει η πρώτη γραμμή θεραπείας για την αϋπνία.

Υπάρχουν στοιχεία από άλλες τυχαιοποιημένες, ελεγχόμενες μελέτες του όφελους της online CBT. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές για smartphone που υπόσχονται θεραπεία της αϋπνίας, αλλά οι περισσότερες δεν έχουν δοκιμαστεί σε κλινικές δοκιμές. Η πρόσφατη μελέτη εξέτασε την online μέθοδο Sleep Healthy Using The Internet (Κοιμηθείτε Υγιώς Χρησιμοποιώντας το Ίντερνετ – SHUTi), η οποία ζητά από τους χρήστες να κρατήσουν ένα ημερολόγιο ύπνου και στη συνέχεια χάρη σε έναν αλγόριθμο προσδιορίζει το «παράθυρο» τους – το διάστημα που το άτομο πρέπει να κοιμάται.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Lee Μ Ritterband από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, λέει ότι το πρώτο και το πιο δύσκολο βήμα είναι ο περιορισμός του ύπνου. «Ακούγεται παράδοξο, αλλά ψάχνουμε για την αποδοτικότητα στον ύπνο. Πολλού άνθρωποι θα σας πουν ότι είναι στο κρεβάτι για 10 ώρες, αλλά έχουν κοιμηθεί για έξι – δηλαδή 60% αποτελεσματικότητα. Το ζητούμενο όμως είναι απόδοση άνω του 85%. Έτσι, αν κάποιος συνήθως κοιμάται από τις δύο έως τις έξι το πρωί, δεν θα πρέπει να πέσει στο κρεβάτι πριν από τα μεσάνυχτα». Ο χρόνος που δαπανάται στο κρεβάτι επεκτείνεται αργότερα, καθώς το άτομο κοιμάται περισσότερο.

Το Sleepio είναι άλλο μια άλλη online CBT που έχει αξιολογηθεί σε μελέτες. Το Sleepio έχει έναν εικονικό θεραπευτή και επιπλέον καλύπτει τον περιορισμό ύπνου, τη διαχείριση ενοχλητικών σκέψεων και προτεινόμενες τεχνικές χαλάρωσης. Και οι δύο υπηρεσίες θα σας εκπαιδεύσουν για να σπάσετε τη σύνδεση ανάμεσα στο να είστε ξύπνιος και στο να είστε στο κρεβάτι (το κρεβάτι είναι για ύπνο και σεξ, όχι κινητά και tablets).

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/