Η κάνναβη φαίνεται ότι επηρεάζει την όραση

images_12122016_2_κανναβη.jpg

Η τακτική χρήσης κάνναβης μπορεί να προκαλέσει βλάβη στην όραση πυροδοτώντας μια ανωμαλία στον αμφιβληστροειδή, σύμφωνα με όσα διαπιστώνει μια νέα μελέτη.

Ερευνητές στη Γαλλία έκαναν τεστ σε 28 χρήστες κάνναβης και σε 24 άτομα που δεν χρησιμοποιούσαν την ουσία για να δουν πόσο καλά τα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς τους ανταποκρίνονταν σε ηλεκτρικά σήματα. Στους χρήστες εντοπίστηκε μία μικρή αλλά σημαντική καθυστέρηση στον χρόνο που χρειάστηκε ώστε να επεξεργαστούν τα σήματα από τον αμφιβληστροειδή.

«Αυτό τα στοιχεία παρέχουν ενδείξεις για καθυστέρηση περίπου 10 χιλιοστών του δευτερολέπτου στη μετάδοση πιθανοτήτων δράσης που προκαλούνται από τα γαγγλιακά κύτταρα του αμφιβληστροειδούς», γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση JAMA Ophthalmology. «Δεδομένου ότι αυτό το σήμα μεταδίδεται κατά μήκος της οπτικής οδού στον οπτικό φλοιό, αυτή η ανωμαλία μπορεί να ευθύνονται για διαταραχές της όρασης σε τακτικούς χρήστες κάνναβης».

«Τα ευρήματά μας μπορεί να αποδειχθούν σημαντικά για τη δημόσια υγεία, δεδομένου ότι θα μπορούσε να αναδείξει τις νευροτοξικές επιδράσεις της χρήσης κάνναβης στο κεντρικό νευρικό σύστημα, ως αποτέλεσμα του πώς αυτή επηρεάζει την επεξεργασία του αμφιβληστροειδούς».

Αν και η μελέτη περιγράφεται ως «μικρή» και «προκαταρκτική», οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Vincent Laprevote, του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Pole Hospitalo-Universitaire de Psychiatrie du Grand Nancy, αναφέρουν: «Ανεξάρτητα από τις συζητήσεις σχετικά με τη νομιμοποίησή της, είναι απαραίτητο να αποκτήσουμε περισσότερες γνώσεις σχετικά με τις διαφορετικές επιπτώσεις της κάνναβης, έτσι ώστε το κοινό να μπορεί να είναι πλήρως ενημερωμένο».

«Μελλοντικές μελέτες μπορούν να ρίξουν περισσότερο φως για τις πιθανές συνέπειες αυτών των δυσλειτουργιών του αμφιβληστροειδούς για την επεξεργασία του οπτική φλοιού και κατά πόσον αυτές οι δυσλειτουργίες είναι μόνιμες ή εξαφανίζονται μετά τη διακοπή της χρήσης κάνναβης».

Σε ένα σχετικό άρθρο που σχολιάζει την έρευνα, ο Δρ Christopher Lyons, του πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ και ο Δρ Anthony Robson, του οφθαλμολογικού νοσοκομείου Moorfields στο Λονδίνο, έγραψαν ότι ασχολήθηκε με «ένα σημαντικό και παραμελημένο θέμα, δηλαδή την πιθανή τοξική επίδραση της κάνναβης, με όλες τις συνέπειές της στου πολλούς χρήστες του πολύ συνηθισμένου ναρκωτικού».

«Η εξέταση αυτού του ζητήματος μέσω του οπτικού συστήματος, όπως έκαναν οι συγγραφείς, είναι πολύ καλή ιδέα. Κάθε επιβλαβή επίδραση στο οπτικό σύστημα θα έχει επιπτώσεις στην οδήγηση, την εργασία και άλλες δραστηριότητες και συνεπώς απαιτεί περαιτέρω μελέτη», πρόσθεσαν.

«Ωστόσο, το συμπέρασμα ότι η κάνναβη προκαλεί δυσλειτουργία των γαγγλιακών κυττάρων του αμφιβληστροειδούς δεν μπορεί να εξαχθεί με βεβαιότητα, με βάση τα στοιχεία που παρέχονται στην παρούσα μελέτη».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/