Η ευτυχία εξαρτάται από την υγεία και τους φίλους, όχι από τα χρήματα

images_15122016_2_CabsDJzXIAAlXE-.jpg

Το μεγαλύτερο μέρος της ανθρώπινης δυστυχίας οφείλεται στις αποτυχημένες σχέσεις και τη σωματική και την ψυχική ασθένεια και όχι στα οικονομικά προβλήματα και τη φτώχεια, σύμφωνα με τη μελέτη μιας ομάδας ερευνητών από το περίφημο London School of Economics (LSE).

Η θεωρητική εξάλειψη της κατάθλιψης και του άγχους θα μείωνε τη δυστυχία κατά 20%, σε σύγκριση με μείωση μόλις 5% από τη θεωρητική εξάλειψη της φτώχειας, σύμφωνα με όσα διαπίστωσε η έκθεση.

Ο λόρδος Richard Layard, επικεφαλής της έκθεσης, δήλωσε ότι κατά μέσο όρο οι άνθρωποι δεν έχουν γίνει πιο ευτυχισμένοι τα τελευταία 50 χρόνια, παρά το γεγονός ότι το μέσο εισόδημα υπερδιπλασιάστηκε.

Ο οικονομολόγος και πρώην σύμβουλος των πρωθυπουργών Τόνι Μπλερ και Γκόρντον Μπράουν είπε ότι η μελέτη, που ονομάζεται Origins of Happiness (Η καταγωγή της ευτυχίας), έδειξε ότι η μέτρηση της ικανοποίησης των ανθρώπων από τη ζωή τους πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα κάθε κυβέρνησης. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από τέσσερις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Γερμανίας.

Οι επιπλέον δαπάνες για τη μείωση των ψυχικών διαταραχών θα είναι στην πραγματικότητα αυτοχρηματοδοτούμενες, πρόσθεσαν οι ερευνητές, καθώς θα φέρνουν έσοδα στην κυβέρνηση μέσω της αύξησης της απασχόλησης και την αύξηση των φορολογικών εσόδων, ενώ θα υπάρχει παράλληλα μείωση του κόστους του Εθνικού Συστήματος Υγείας. «Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης και του άγχους θα είναι τέσσερις φορές πιο αποτελεσματική από την αντιμετώπιση της φτώχειας και θα ξεπληρώσει από μόνη της», είπε.

Η έκθεση υποστηρίζει τα επιχειρήματα που προέβαλε ο Layard εδώ και χρόνια, ότι δηλαδή οι κοινωνικοί και ψυχολογικοί παράγοντες είναι πιο σημαντικό για την ευημερία των ανθρώπων από το εισόδημα. «Το να έχουμε ένα σύντροφο στη ζωή είναι τόσο καλό για εμάς, όσο κακό είναι το να είμαστε άνεργοι», είπε.

Η έκθεση υποστηρίζει ότι δημόσιοι οργανισμοί, όπως τα σχολεία, θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην αντιμετώπιση του άγχους και της ψυχικής υγείας.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι απαιτείται ένας νέος ρόλος για το κράτος – όχι η δημιουργία πλούτου, αλλά η δημιουργία ευημερίας», δήλωσε ο Layard. «Στο παρελθόν, το κράτος έχει ασχοληθεί επιτυχώς με τη φτώχεια, την ανεργία, την εκπαίδευση και τη σωματική υγεία. Αλλά εξίσου σημαντικά θέματα είναι τώρα η ενδοοικογενειακή βία, ο αλκοολισμός, η κατάθλιψη και το άγχος και θα πρέπει να αντιμετωπιστούν».

Φυσικά, κάποιος –ειδικά Έλληνας- θα μπορούσε να πει στον Λόρδο, ότι η μείωση του εισοδήματος ή, ακόμη χειρότερα, η πλήρης απουσία του, αποτελούν βασικούς παράγοντες κατάθλιψης και άγχους…

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr