Ελπιδοφόρο φάρμακο για την πολλαπλή σκλήρυνση

images_30122016_2_φαρμα.jpg

Ένα φάρμακο που μεταβάλλει το ανοσοποιητικό σύστημα περιγράφεται ως «σημαντική είδηση» και «ορόσημο» για τη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας από γιατρούς και σχετικές οργανώσεις υγείας.

Τα αποτελέσματα των δοκιμών, που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine, δείχνουν ότι το φάρμακο μπορεί να επιβραδύνει τη βλάβη στον εγκέφαλο που προκαλούν δύο μορφές της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Το οcrelizumab είναι το πρώτο φάρμακο που φαίνεται να λειτουργεί αποτελεσματικά στην πρωτοπαθή προϊούσα μορφή της νόσου. Το φάρμακο βρίσκεται υπό εξέταση για χρήση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.

Η σκλήρυνση κατά πλάκας ή πολλαπλή σκλήρυνση προκαλείται από το ανοσοποιητικό σύστημα αντιλαμβάνεται λανθασμένα ένα μέρος του εγκεφάλου ως εχθρικό εισβολέα και του επιτίθεται, με αποτέλεσμα να καταστρέφει τη συνολική προστατευτική επίστρωση που καλύπτει τα νεύρα και ονομάζεται έλυτρο μυελίνης. Η επίστρωση αυτή λειτουργεί επίσης σαν μόνωση για να βοηθάει τα ηλεκτρικά σήματα να ταξιδεύουν στα νεύρα.

Η βλάβη στο έλυτρο μυελίνης εμποδίζει τα νεύρα να λειτουργούν σωστά και κάνει τα διάφορα σήματα να δυσκολεύονται να κυκλοφορήσουν από τον εγκέφαλο στο υπόλοιπο σώμα. Αυτό οδηγεί σε συμπτώματα όπως δυσκολία στο βάδισμα, κόπωση και θαμπή όραση.

Η νόσος μπορεί να είναι είτε απλά να επιδεινωθεί, στις περιπτώσεις πρωτοπαθούς προϊούσας σκλήρυνσης ή να παρουσιάζει φάσεις έξαρσης και ύφεσης, στις περιπτώσεις υποτροπιάζουσας-διαλείπουσας σκλήρυνση κατά πλάκας. Και οι δύο περιπτώσεις είναι ανίατες, αν και υπάρχουν θεραπείες για τη δεύτερη μορφή.

Το ocrelizumab σκοτώνει ένα μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος – τα  Β-λεμφοκύτταρα – τα οποία εμπλέκονται στην επίθεση στο έλυτρο μυελίνης. Σε 732 ασθενείς με προϊούσα ΣΚΠ, το ποσοστό των ασθενών που η κατάστασή τους είχε επιδεινωθεί μειώθηκε από 39% χωρίς θεραπεία στο 33% με τη χορήγηση ocrelizumab. Οι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο σημείωσαν επίσης καλύτερο χρόνο για να περπατήσει μια συγκεκριμένη απόσταση και είχαν μικρότερη βλάβη στον εγκεφάλου.

Σε 1.656 ασθενείς με υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα ΣΚΠ, τα ποσοστά υποτροπής με ocrelizumab ήταν κατά 50% μειωμένα σε σχέση με τη χρήση άλλου φαρμάκου.

Ο καθηγητής Gavin Giovannoni, από τη Σχολή Ιατρικής και Οδοντιατρικής του Λονδίνου, που συμμετείχε στις δοκιμές είπε: «Τα αποτελέσματα από τις δοκιμές αυτές έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τον τρόπο που προσεγγίζουμε τη θεραπεία τόσο της υποτροπιάζουσας όσο και της προϊούσας σκλήρυνση κατά πλάκας. Είναι πολύ σημαντικό, διότι αυτή είναι η πρώτη φορά που ένας δοκιμή τρίτης φάσης ήταν θετική στην πρωτοπαθή προϊούσα σκλήρυνση κατά πλάκας».

Ο Δρ Aisling  McMahon, επικεφαλής κλινικών δοκιμών στη βρετανική Ένωσης ΣΚΠ, σχολίασε: «Είναι πραγματικά μια σημαντική είδηση. Είναι η πρώτη φορά που μια θεραπεία έχει αποδείξει τη δυνατότητά της να μειώσει την πρόοδο της πάθησης, γεγονός που προσφέρει πολλές ελπίδες για το μέλλον».

Το φάρμακο εξετάζεται τώρα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) και την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για να πάρει έγκριση και να κυκλοφορήσει.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/