Ελληνικός καφές… πρώτος στην καρδιά μας!

images_27122016_Greek-Coffee.jpg

Γνωρίζατε ότι ένα συγκεκριμένο είδος καφέ έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλει ενεργά στην υγεία της καρδιάς αλλά και της μακροβιότητας;

Μια πρωτοποριακή μελέτη, η οποία πραγματοποιήθηκε πριν 3 χρόνια ο απόηχος της όμως εξακολουθεί να διαταράσσει τα επιστημονικά νερά, έδειξε ότι για να καρπωθούμε τα οφέλη του καφέ για την καρδιά και τη μακροζωία πρέπει να επιλέγουμε καθημερινά ελληνικό καφέ!

Πώς προέκυψε αυτό;

Το βασικό αντικείμενο της μελέτης ήταν οι κάτοικοι του ελληνικού μας νησιού, της Ικαρίας. Η ισχυρή λοιπόν γνώση έρχεται από αυτούς, καθώς φάνηκε ότι οι κάτοικοι που έπιναν καθημερινά ελληνικό καφέ παρουσίασαν συνολικά καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία. Αυτό λέει πολλά όταν πρόκειται για την Ικαρία όπου οι άνθρωποι ζουν καλά ακόμα και μετά τα 90 τους χρόνια, σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου.

Το ελληνικό μυστικό

2 πράγματα κάνουν τον ελληνικό καφέ ανώτερο σε σχέση με άλλους καφέδες: η συγκέντρωσή του σε συστατικά και η προετοιμασία του, και αυτά είναι που προσδίδουν στον ελληνικό καφέ όλα αυτά τα οφέλη που κατά καιρούς έχουν αποδειχθεί για την υγεία μας.

Αρχικά, ο ελληνικός καφές βράζεται, μια αρχαία μέθοδος για την παρασκευή καφέ που αναπτύχθηκε στην Υεμένη πολύ πριν αρχίσει το φιλτράρισμα να χρησιμοποιείται στην παρασκευή καφέ. Εκτός από το γεγονός ότι ο βρασμός είναι αυτός που δημιουργεί αυτό το πλούσιο, κρεμώδες καϊμάκι στον ελληνικό καφέ, είναι επίσης υπεύθυνος για τη διατήρηση μεγάλης ποσότητας θρεπτικών συστατικών από τους κόκκους καφέ στο τελικό προϊόν.

Δεύτερον, ο ελληνικός καφές περιέχει λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με άλλα είδη καφέ, διότι ένα μέρος της παραμένει στο κατακάθι και δεν καταναλώνεται.

Τέλος, ο ελληνικός καφές είναι πλούσιος σε φιλικές για την καρδιά ενώσεις όπως είναι το χλωρογενικό οξύ, οι πολυφαινόλες, και άλλες λιποδιαλυτές ουσίες.

Προστατεύοντας τη γυναικεία καρδιά

Στη μελέτη φάνηκε ότι εκείνοι που έπιναν ελληνικό καφέ είχαν πιο υγιή αιμοφόρα αγγεία. Επιπλέον, φάνηκε ότι καφές αυτός προστατεύει από τη δυσλειτουργία των ενδοθηλιακών κυττάρων, ένα συγκεκριμένο είδος καρδιακής νόσου που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή και είναι ιδιαίτερα θανατηφόρο για τις γυναίκες.

Τα συστατικά του ελληνικού καφέ καταστέλλουν τη φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, το αίμα ρέει πιο εύκολα και η συσσώρευση αθηρωματικής πλάκας αναστέλλεται.

Η παράδοσή μας
Ο καφές είναι σημαντικό μέρος του ελληνικού πολιτισμού. Οι Ικαριώτες καταναλώνουν περίπου 3-5 μικρά φλιτζανάκια/ημέρα. Βάλτε λοιπόν το μπρίκι στη φωτιά και απολαύστε… υγεία!!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr