Ελαιόλαδο κατά του καρκίνου του μαστού

images_15122016_2_Ancient-Greek-Olive-Oil.jpg

Το ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί έναν από τους καλύτερους συμμάχους της υγείας μας, καθώς μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και εγκεφαλικού, είναι γνωστό σε όλους – ή θα έπρεπε τουλάχιστον! Τώρα όμως, μπορεί να προστεθεί ακόμη μια θετικής της επίδραση στην υγεία μας, καθώς σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου της Ναβάρα στην Ισπανία μειώνει και τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Στη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που συμμετείχαν και ακολούθησαν μια διατροφή βασισμένη στην μεσογειακή κουζίνα, πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, παρουσίασαν 68% λιγότερες πιθανότητες για εμφάνιση καρκίνου στο στήθος, από όσες ακολούθησαν μια διατροφή με λιγότερα λιπαρά.

Στη μελέτη συμμετείχαν 4.152 γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που δεν είχαν παρουσιάσει ποτέ καρκίνο του μαστού και οι οποίες κλήθηκαν να ακολουθήσουν ένα από τα τρία διατροφικά προγράμματα: Το πρώτο βασιζόταν στη μεσογειακή διατροφή, πλούσιο σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (αντιπροσώπευε το 15% των ημερήσιων θερμίδων τους), το δεύτερο βασιζόταν και πάλι στη μεσογειακή διατροφή αλλά ήταν πλούσιο σε ξηρούς καρπούς, ενώ στο τρίτο οι γυναίκες συμβουλεύονταν να μειώσουν την ποσότητα του λίπους που έτρωγαν. Πέντε χρόνια αργότερα, 35 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη είχαν εμφανίσει καρκίνο του μαστού.

Οι γυναίκες που ακολούθησαν διατροφή πλούσια σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο εμφάνισαν τις λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μια ελαφρά μείωση του κινδύνου για τις γυναίκες που ακολούθησαν το πρόγραμμα με τους ξηρούς καρπούς, αλλά δεν ήταν στατιστικά σημαντική (που σημαίνει ότι θα μπορούσε να οφείλεται σε τυχαίους παράγοντες), σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine.

Η μεσογειακή δίαιτα περιέχει πολλά συστατικά που υποστηρίζεται ότι έχουν αντικαρκινική επίδραση. Η μελέτη αυτή όμως διαπίστωσε ότι όσο μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των θερμίδων που προέρχονται από το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη διατροφή των γυναικών, τόσο χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού έχουν. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, οι οποίες έχουν αποδειχθεί σε εργαστηριακές μελέτες ότι έχουν αντικαρκινική επίδραση.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/