Αυξημένο ασβέστιο αίματος και κολικός νεφρού

images_112017_2_aouro.jpg

Το ασβέστιο έχει σημαντικό ρόλο στην λειτουργία όλων των κυτταρικών μεμβρανών, στη νευρομυϊκή λειτουργία, στη μεταβίβαση σημάτων, στη στήριξη του σκελετού.

 Η συντριπτική πλειοψηφία του ασβεστίου στον οργανισμό ευρίσκεται στο σκελετό. Ο σκελετός χρησιμεύει και ως χώρος αποθήκευσης του ασβεστίου, ενώ υπάρχει μία συνεχής ισορροπία στην ποσότητα του ασβεστίου που υπάρχει στο αίμα και στους περιφερικούς ιστούς.

Στο μεταβολισμό του ασβεστίου εμπλέκονται πολλοί παράγοντες όπως η βιταμίνη D, η παραθορμόνη, νευροδιαβιβαστές.
 Η περίσσια του ασβεστίου απομακρύνεται από τα νεφρά μέσω των ούρων.

Η αύξηση του ασβεστίου του αίματος είναι παθολογική κατάσταση στην οποία αυξάνεται η ποσότητα του ασβεστίου του αίματος και συν ακολούθως αυξάνεται η ποσότητα ασβεστίου που καλούνται να αποβάλλουν τα νεφρά.  Στις συνθήκες αυτές το ασβέστιο συσσωματώνεται σε λίθους προκαλώντας πόνους στα νεφρά, στην κοιλιά και στη μέση (κολικός νεφρού), κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει νεφρική βλάβη.

Άλλα παθολογικά προβλήματα που προκαλεί το αυξημένο ασβέστιο είναι σύνδρομο κόπωσης, διαταραχή λειτουργίας ζωτικών οργάνων λόγω εναπόθεσης, καρδιακή ανακοπή. Το ασβέστιο μπορεί να αποτελεί και αιτία εμφάνισης ψυχιατρικών εκδηλώσεων και άκαρπων επισκέψεων σε ψυχιάτρους.

ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΑΣΒΕΣΤΙΟΥ
Κατά τη σωστή παθολογική εξέταση είναι επιβεβλημένο να διερευνηθούν τα αίτια της αύξησης του ασβεστίου.
 Η αύξηση του ασβεστίου του αίματος μπορεί να οφείλεται σε φάρμακα ή συμπληρώματα που προκαλούν υπερβολική απορρόφηση ασβεστίου, νοσήματα σχετιζόμενα με υπερβολική παραγωγή ή ελαττωμένη κάθαρση ασβεστίου από τον οργανισμό (π.χ. καρκινώματα, ορισμένα νεφρικά νοσήματα), νοσήματα με υψηλή οστική εναλλαγή ασβεστίου (π.χ. ορισμένες διαταραχές ορμονών, ακινησία), νοσήματα που διαταράσσουν το μεταβολισμό του ασβεστίου.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/