Απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα;

images_2122016_avoid-diet.jpg

Σταματήστε τις αυστηρές δίαιτες και την καταμέτρηση θερμίδων αν θέλετε να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, σύμφωνα με έναν κορυφαίο επιστήμονα που είναι αποφασισμένος να αλλάξει τον τρόπο που τρώμε. Σύμφωνα με τον καθηγητή Tim Spector, γενετιστής στο King College του Λονδίνου, το μυστικό βρίσκεται στο να τρέφουμε σωστά τα μικρόβια που ζουν στο έντερό μας.

Ο καθηγητής Spector δήλωσε ότι η καταμέτρηση της ζάχαρης, των λιπαρών και των θερμίδων είναι ο λάθος τρόπος για να προσεγγίζουμε την τροφή: «Φάτε όσο θέλετε, απλά σκεφτείτε τα μικρόβιά σας», λέει.

«Έχουμε περίπου 100 τρισεκατομμύρια μικρόβια μέσα στο σώμα μας, στο κατώτερο τμήμα του λεπτού εντέρου και στο παχύ έντερο. Γενικά μιλάμε για βακτήρια, αλλά υπάρχουν και ιοί και μύκητες, όλα είναι παράγοντες που συμβάλλουν στην υγεία μας».

Τα μικρόβια βοηθούν στην πέψη των τροφών, είναι ζωτικής σημασίας για το ανοσοποιητικό σύστημα και παρέχουν περίπου το ένα τρίτο των βιταμινών και χημικών ουσιών του σώματος. Το φαγητό που τρώει ένας άνθρωπος επηρεάζει την υγεία της μικροβιακής του πανίδας, με όλο και περισσότερες έρευνες να δείχνουν ότι μπορεί να αλλάξει ακόμη και την απόκριση του σώματός του σε μια φαρμακευτική αγωγή».

«Είμαστε όλοι μοναδικοί όσον αφορά τα μικρόβιά μας, γεγονός που εξηγεί γιατί αντιδρούμε διαφορετικά στα ίδια τρόφιμα», εξηγεί ο καθηγητής Spector.

Υπάρχουν τρεις κανόνες που ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει σύμφωνα με τον καθηγητή Spector, προκειμένου να επιτύχει μεγαλύτερη ποικιλία στην μικροβιακή του πανίδα: να τρώει «πραγματικά» τρόφιμα που δεν υποβάλλονται σε επεξεργασία, να αυξήσει την πρόσληψη φυτικών ινών και να έχουν ακολουθεί μια διατροφή με ποικιλία.

«Δεν χρειάζεται να κόψετε τίποτα από τη διατροφή σας. Είμαι εναντίον του αποκλεισμού πραγματικού φαγητού», τονίζει.

Ο μέσος άνθρωπος μπορεί, ως εκ τούτου, να τρώει γαλακτοκομικά, μικρές ποσότητες κρέατος και υδατάνθρακες. Η καλύτερη διατροφή είναι αυτή που έχει ποικιλία και δεν περιλαμβάνει τα ίδια τρόφιμα κάθε μέρα.

Ο καθηγητής Spector προτείνει να τρώμε μεταξύ άλλων γιαούρτι χωρίς ζάχαρη, κεφίρ, λάχανο τουρσί χωρίς ξύδι και επτά μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων βοτάνων και σπόρων.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/