Απαντήσεις σε απορίες για το κρυολόγημα και τη γρίπη

images_29122016_Anoixi-allergia-kryologima.jpg

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;
Οι «ένοχοι» είναι πάνω από 200 είδη ιών: Ρινοϊοί, κοροναϊοί, ιοί της ινφλουένζας (γρίπης), της παραϊνφλουένζας και αδενοϊοί, είναι ενδεικτικές μόνο κατηγορίες ιών που προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα.
Το κοινό σημείο όλων αυτών των λοιμώξεων είναι ότι συνήθως υποχωρούν από µόνες τους, οπότε η «θεραπεία» στοχεύει στην ανακούφιση από τα συμπτώματα (με ξεκούραση, ζεστά ροφήματα, απλά αντιπυρετικά, αποσυμφορητικά κ.ο.κ.)

Τα κοινά κρυολογήματα διαρκούν συνήθως μία εβδομάδα και φεύγουν μόνα τους.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ;
Οι ιοί που προκαλούν το κρυολόγημα μεταδίδονται με μολυσμένα σταγονίδια που τα εισπνέουμε όταν κάποιος άρρωστος μιλάει, γελάει, φτερνίζεται ή βήχει χωρίς να καλύπτει το στόμα και τη μύτη του. Αν αγγίζετε μια επιφάνεια που είναι μολυσμένη με τον ιό -μια βρύση, ένα χερούλι πόρτας ή ένα τηλέφωνο– και μετά ακουμπήσετε τη μύτη και τα μάτια σας, επιτρέπετε στον ιό να εισβάλει στον οργανισμό.

ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ Η ΓΡΙΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;
Και η γρίπη και το κρυολόγημα αποτελούν μολύνσεις του αναπνευστικού συστήματος από ιούς. Οι ιοί όμως είναι διαφορετικοί. Ενώ η γρίπη προκαλείται από συγκεκριμένους τύπους ιών (τους ιούς γρίπης τύπου Α, Β και Γ), το κρυολόγημα, όπως προαναφέραμε μπορεί να οφείλεται σε περισσότερους από 200 διαφορετικούς ιούς. Σε επίπεδο συμπτωμάτων, συνήθως η γρίπη έχει πιο έντονα συμπτώματα, συνοδεύεται από μυϊκούς πόνους και υψηλό πυρετό.

ΦΤΑΙΕΙ ΤΟ ΚΡΥΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;
Πόσες φορές σας έχετε ακούσει την έκφραση “Βάλε κάτι επάνω σου, θα κρυολογήσεις”; Ο παραπάνω ισχυρισμός δεν φαίνεται να έχει καμία επιστημονική βάση. Το μόνο πράγμα που μπορεί να προκαλέσει κρυολόγημα ή γρίπη είναι ένας ιός κρυολογήματος ή γρίπης.

Οι ιογενείς λοιμώξεις διασπείρονται και πολλές φορές εμφανίζονται µε μορφή επιδημίας κατά τους χειμερινούς μήνες, αυτό όμως συνδέεται με το είδος των ιών  την άµυνα του οργανισµού και τον αυξημένο συγχρωτισμό των ατόμων σε κλειστούς χώρους.

ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΩ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΜΟΥ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΑΡΡΩΣΤΗΣΩ;
Μελέτες έχουν δείξει ότι για τη συντριπτική πλειονότητα των ιώσεων ευθύνονται τα μολυσμένα σταγονίδια που εισέρχονται στο σώμα μέσω της αναπνοής ή των χεριών, που έχουν έλθει σε επαφή µε μολυσμένες επιφάνειες και αντικείμενα (όπως, για παράδειγμα, τα πόμολα από πόρτες, τα τηλέφωνα ή οι χειρολαβές στο λεωφορείο) και ακολούθως, µε το στόμα ή η µύτη. Άρα το τακτικό πλύσιμο των χεριών  και ο καλός αερισμός των χώρων είναι οι βασικότεροι κανόνες πρόληψης.

Προσπαθήστε επίσης να αποφύγετε άτομα με ίωση και την παραμονή σας σε κλειστούς χώρους με πολύ κόσμο.

ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΟΣΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ;
Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο κάποιοι προσβάλλονται συχνά από κρυολογήματα σχετίζεται, πιθανότατα, µε την κατάσταση του ανοσοποιητικού τους συστήματος (δηλαδή την «άμυνα του οργανισμού»). Η ισχύς του ανοσοποιητικού µειώνεται εάν καπνίζουμε δεν έχουµε σωστή διατροφή, επαρκή ποσότητα και ποιότητα ύπνου και παράλληλα, µας βασανίζει χρόνιο στρες. Ορισμένοι χρόνιοι πάσχοντες (π.χ. από διαβήτη καρδιοπάθειες πνευμονοπάθεια) τα μωρά και οι ηλικιωμένοι παρουσιάζουν επίσης πτώση της ικανότητας του ανοσοποιητικού συστήματος να αμύνεται αποτελεσματικά. Τα άτομα με μειωμένη άμυνα έχουν υψηλό κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρές επιπλοκές (π.χ. καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια, πνευμονία).

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΩ ΟΤΑΝ ΕΙΜΑΙ ΑΡΡΩΣΤΟΣ;
Συνιστώνται υδαρή εδέσματα φρούτα λαχανικά και σούπες. Η κοτόσουπα και η χορτόσουπα, όχι μόνο μας παρέχουν με τα απαραίτητα υγρά που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να καταπολεμήσει τους ιούς, αλλά ταυτόχρονα μειώνει τη φλεγμονή που προκαλεί ενοχλητικά συμπτώματα. Πίνετε επαρκή ποσότητα νερού  και  αφεψήματα: Βοηθούν τους βλεννογόνους αδένες να παραμένουν ανοιχτοί και να καθαρίσουν πιο εύκολα.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ;
Στην κλινική πρακτική και σε ορισμένα είδη ιώσεων εναλλακτικά φυτικά φάρμακα (π.χ. παστίλιες  εχινάκειας, βιταμίνη c) και συνδυασμοί αφεψημάτων (π.χ. φασκόμηλο τσάι χαμομήλι) ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην καταπολέμηση των λοιμώξεων.

ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΑ ΔΕΝ ΒΟΗΘΟΥΝ;
Το κρυολόγημα η γρίπη και οι περισσότεροι τύποι βήχα προκαλούνται από ιούς, άρα, τα αντιβιοτικά δε θα έχουν κανένα όφελος σε μη επιπλεγμένες καταστάσεις.

Ορισμένα αντιικά φάρμακα για την γρίπη μπορεί να έχουν θέση σε ασθενείς υψηλού κινδύνου.

ΠΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΩ ΣΤΟΝ ΓΙΑΤΡΟ;
Η άμεση ιατρική εξέταση είναι απαραίτητη σε μωρά, χρονίως πάσχοντες, καπνιστές και ηλικιωμένους. Στις υπόλοιπες περιπτώσεις ασθενών η ιατρική εξέταση επιβάλλεται σε υψηλό πυρετό, σε παρατεινόμενο πυρετό (άνω του τριημέρου), επί έντονων ή παρατεινόμενων εκδηλώσεων (π.χ. δύσπνοιας ή έντονου πόνου ή εμετών ή εξανθήματος ή επίμονου ρίγους), επί πυρετού που δεν υποχωρεί σε αντιπυρετικά, επί υποτροπής συμπτωμάτων που ευρίσκονται σε φάση βελτίωσης.

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/