Αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης : τα πιιο διαδεδομένα διεγερτικά χάπια για άντρες

images_31122016_2_xapi2.jpg

Οι αναστολείς του PDE 5 (φωσφοδιεστεράσης) ο παλαιότερος εκπρόσωπος των οποίων είναι το γνωστό βιάγκρα, είναι ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα σήμερα για την διέγερση της στύσης.

 Η διόγκωση του πέους κατά τη στύση εξαρτάται από την αυξημένη ροή του αίματος στα αγγεία του πέους, η οποία προϋποθέτει την πλήρη χάλαση των αρτηριών και των λείων μυϊκών ινών του πέους.

Σημαντικός είναι ο ρόλος του μονοξειδίου του αζώτου στο φαινόμενο. Το μονοξείδιο του αζώτου απελευθερώνεται από κύτταρα του φυσιολογικού ενδοθηλίου και από χολινεργικές παρασυμπαθητικές και μη αδρενεργικές μη χολινεργικές οδούς, που κινητοποιούνται κατά την διάρκεια της στύσης. Το μονοξείδιο του αζώτου αυξάνει την παραγωγή του κυκλικού 3,54 γουανασινομονοφωσφορικού (κυκλικό GMP) του λείου μυός, που προκαλεί χάλαση του λείου μυός και στύση. Η δράση του αναστέλλεται από την φωσφοδιεστεράση PDE 5. Οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης εμποδίζουν την δράση της φωσφοδιεστεράσης με αποτέλεσμα την διατήρηση υψηλών επιπέδων3,54 γουανασινομονοφωσφορικού (κυκλικό GMP). Το πιο γνωστό φάρμακο της κατηγορίας είναι το βιάγκρα (σιλδεναφίλη).

  Παρά το γεγονός ότι οι αναστολείς του PDE 5 (φωσφοδιεστεράσης) συνήθως είναι καλά ανεκτά φάρμακα, ζάλη, δυσπεψία, ρινική συμφόρηση, μυαλγίες, διαταραχές όρασης, υπόταση, αλλεργικές αντιδράσεις στηθάγχη, έμφραγμα, εγκεφαλική αιμορραγία, αρρυθμίες, ανακοπή ενδέχεται να εμφανιστούν σε ορισμένα ευαίσθητα άτομα. Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα, τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα αζώτου συνολικά στον οργανισμό, μπορεί να κάνουν καθολική αγγειοδιαστολή shock και να καταλήξουν. Έτσι η ιατρική  εξέταση είναι απαραίτητη πριν την χορήγηση των φαρμάκων τόσο για την εκτίμηση της δυνατότητας που έχει το άτομο να τα λάβει με ασφάλεια, όσο και για τον καθορισμό της ασφαλούς δοσολογίας που εξατομικεύεται ανάλογα με το άτομο.

Συνοψίζοντας οι αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης είναι ασφαλή φάρμακα, όταν χρησιμοποιούνται μετά από σωστή ιατρική εξέταση, στην ενδεικνυόμενη για τον κάθε ασθενή δοσολογία.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη

Πηγή : http://anastasiamoschovaki1.blogspot.gr/