Ένα λιγότερο επιβλαβές τσιγάρο;

images_2122016_0004.jpg

Η Philip Morris, μια από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες παγκοσμίως, ξεκίνησε τη διάθεση ενός νέου, λιγότερο επιβλαβούς τσιγάρου, το οποίο υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να οδηγήσει στη διακοπή των πωλήσεων των συμβατικών προϊόντων καπνού που παράγει.

Η νέο προϊόν ονομάζεται Iqos και θερμαίνει τον καπνό αντί να τον καίει, όπως τα συμβατικά τσιγάρα. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι αυτό σημαίνει ότι οι καπνιστές παίρνουν την ίδια ποσότητα νικοτίνης, αλλά κατά 90% λιγότερες από τοξίνες σε σχέση με τον καπνό του τσιγάρου.

Σύμφωνα με τις δοκιμές που έχουν κάνει – αλλά δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί από άλλους – το νέος τσιγάρο έχει τον ίδιο αντίκτυπο με τη διακοπή του καπνίσματος. Η εταιρεία πάντως δεν επιμένει στη διαπίστωση αυτή, υποστηρίζοντας μόνο ότι το νέο προϊόν είναι πιθανό να προκαλεί λιγότερες βλάβες.

Η Philip Morris International έχει δαπανήσει 3 δις δολάρια για τη δημιουργία του υποκατάστατο του τσιγάρου.

Ο Andre Calantzopoulos, διευθύνων σύμβουλος της PMI, λέει ότι θα ήθελε να συνεργαστεί με τις κυβερνήσεις προς την κατεύθυνση της «σταδιακής κατάργησης» των συμβατικών τσιγάρων. Σε συνέντευξή του, είπε ότι η εταιρεία γνωρίζει πως τα προϊόντα της μπορεί να βλάψουν τους καταναλωτές και ότι η μόνη σωστή αντίδραση είναι «να βρει και να εμπορευματοποιήσει» κάποια που είναι λιγότερο επιβλαβή. «Αυτός είναι σαφώς ο στόχος μας», είπε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κατασκευαστές τσιγάρων πειραματίζονται με τη θέρμανση αντί για την καύση του καπνού, ώστε να υπάρχει μικρότερη βλάβη στους καταναλωτές. Στη δεκαετία του 1980, η Reynolds, μια μεγάλη αμερικανική καπνοβιομηχανία, κατασκεύασε το Premier, το οποίο θέρμαινε τον καπνό, αλλά εξακολουθούσε να έχει κάποια καύση. Το προϊόν άντεξε έναν χρόνο, με τους πελάτες να διαμαρτύρονται για την περίπλοκη διαδικασία ανάματος και την επίγευση από κάρβουνο.

Η λύση της PMI θυμίζει περισσότερο gadget: το Iqos που κοστίζει 45 λίρες έχει μπαταρία και μοιάζει με ένα μικρό, κοντόχοντρο κινητό τηλέφωνο.

Η συσκευή φορτίζει τη θήκη για τα «τσιγάρα»: ο καταναλωτής αγοράζει sticks καπνού – που θυμίζουν τσιγάρα κομμένα στη μέση – τοποθετεί ένα στη θήκη και καπνίζει.

Υπάρχει πολύ λιγότερος καπνός από ένα συμβατικό τσιγάρο σύμφωνα με τους χρήστες, ενώ η μυρωδιά δεν «μένει» στα ρούχα. Ανταγωνιστικές εκδόσεις ετοιμάζουν και άλλες καπνοβιομηχανίες.

Μένει βεβαίως να αποδειχθούν οι ισχυρισμοί της εταιρείας για το ότι ο νέος τρόπος καπνίσματος που προτείνει είναι όντως λιγότερο επιβαρυντικός για τους καπνιστές.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/