5+1 Πράγματα που θα σε βοηθήσουν στην καλύτερη υγεία της καρδιάς

images_10_HealthyHeart-800533.jpg

Η υγεία της καρδιάς είναι προσωπική υπόθεση του καθενός. Ανεξάρτητα από την κατάσταση, στην οποία βρίσκεστε τώρα, έχετε τη δυνατότητα να φθάσετε στα επιθυμητά επίπεδα. Ένας εξαιρετικός τρόπος για να το πετύχετε είναι να θέσετε ρεαλιστικούς στόχους και με μικρά, αλλά σταθερά βήματα να τους κατακτήσετε. Ξεκινώντας, για παράδειγμα, από την αλλαγή των διατροφικών συνηθειών σας μέχρι το να είστε πιο προσεκτικοί με την αγορά των συσκευασμένων προϊόντων από το σούπερ μάρκετ, η παρακάτω λίστα θα σας βοηθήσει να πάρετε ιδέες και να τις βάλετε σε εφαρμογή από σήμερα κιόλας.  

Εξασφαλίστε έναν ποιοτικά καλύτερο ύπνο. Οι ρυθμοί της καθημερινότητας, η πίεση, την οποία καλείστε να διαχειριστείτε στην επαγγελματική σας ζωή, και το άγχος αποτελούν παράγοντες που σας προκαλούν κόπωση στο τέλος της ημέρας, με αποτέλεσμα ένας ξεκούραστος και ποιοτικός ύπνος το βράδυ να είναι απαραίτητος. Φροντίστε να απολαμβάνετε το βραδινό ύπνο και σιγουρευτείτε ότι κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας γι’ αυτό. Ο ποιοτικά ανώτερος ύπνος συμβάλλει στην καλύτερη υγεία της καρδιάς και η υιοθέτηση πιο υγιεινών συνηθειών μπορούν να τον βελτιώσουν σημαντικά.

Φροντίστε να γίνει η άσκηση τμήμα της καθημερινότητάς σας. Η άσκηση συνιστά μια από τις πιο υγιεινές συνήθειες για την υγεία της καρδιάς και αυτό αφορά όλους. Όσοι δε γυμνάζεστε καθόλου, βρείτε τη δραστηριότητα που σας ταιριάζει και ξεκινήστε, ενώ όσοι ασκήστε ήδη, στοχεύστε σε ένα πιο εντατικό πρόγραμμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να αρχίσετε με 30 λεπτά ήπιας άσκησης την ημέρα, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει οποιοδήποτε είδος γυμναστικής που θα σας κάνει να ιδρώνετε. Επιπλέον, αποφύγετε να παραμένετε για μεγάλο χρονικό διάστημα καθισμένοι σε μια καρέκλα. Όταν σας δίνεται η ευκαιρία, αδράξτε τη για να σηκωθείτε και να σταθείτε όρθιοι ή να περπατήσετε.

Αντικαταστήστε τα κορεσμένα λιπαρά. Η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λιπαρά στη διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερίνης, η οποία αποτελεί έναν από τους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων. Ωστόσο, ο οργανισμός έχει ανάγκη από τη χοληστερίνη hdl, προκειμένου να δημιουργήσει τα κυτταρικά τοιχώματα, όπως και για άλλες σημαντικές οργανικές διεργασίες που συντελούνται στον ανθρώπινο οργανισμό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η μείωση των επιπέδων της κακής χοληστερίνης αποτελεί πρωταρχικό στόχο και είναι ένα σημαντικό βήμα για τη φροντίδα της υγείας της καρδιάς σας.    

Διαβάστε πιο προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων. Η πλειοψηφία των συσκευασμένων προϊόντων στα σούπερ μάρκετ περιέχει κορεσμένα και τρανς λιπαρά. Οι τροφές αυτές είναι συνήθως επεξεργασμένες και η κατανάλωσή τους συνεπάγεται την αύξηση των επιπέδων της κακής χοληστερίνης. Ένας χρήσιμος τρόπος για να αποφύγετε να αγοράζετε τέτοιου είδους προϊόντα, είναι να μάθετε να ελέγχετε τη λίστα με τα αναγραφόμενα συστατικά που βρίσκεται πάνω στη συσκευασία τους. Για παράδειγμα, όταν υπάρχει η επιγραφή ύδρογονωμένα’ ή ‘μερικώς υδρογονωμένα’, πρόκειται για τρανς λιπαρά. Εάν, λοιπόν, στόχος σας παραμένει, ακόμη, η φροντίδα της καλής λειτουργίας της καρδιάς, φροντίστε να αποκλείσετε αυτή την κατηγορία λιπαρών από τη διατροφή σας. 

Ακολουθήστε ένα πιο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής. Η καλύτερη λειτουργία της καρδιάς σχετίζεται άμεσα με την ποιότητα του φαγητού που καταναλώνετε. Προϊόντα με περιεκτικότητα σε ‘κακά’ λιπαρά επιβαρύνουν την υγεία της καρδιάς. Σκεφτείτε, επομένως, στο εξής να επιλέγετε τροφές, οι οποίες βοηθούν στη μείωση της κακής χοληστερίνης, με σκοπό να ‘αφήσετε’ τη χοληστερίνη hdl να δράσει ευεργετικά στο σώμα. Ξεκινήστε, φροντίζοντας το διαιτολόγιό σας να περιέχει τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης και άλλες τροφές πλούσιες σε ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα, όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα ψάρια κ.λ.π.   

Αφιερώστε περισσότερο χρόνο σε ό,τι σας ευχαριστεί. Είναι σημαντικό να διατηρείτε τη συναισθηματική σας υγεία σε υψηλά επίπεδα για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων είναι και η υγεία της καρδιάς. Για παράδειγμα, αν σας προσφέρει ψυχική και συναισθηματική ανάταση το να περνάτε χρόνο με φίλους και οικογένεια, ή κάνοντας γυμναστική, φροντίστε να επαναλαμβάνετε πιο τακτικά αυτές τις συνήθειες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χαίρεστε περισσότερο και να βιώνετε πιο συχνά το αίσθημα της απόλαυσης, το οποίο συμβάλλει στην πιο αποτελεσματική διαχείριση του άγχους.