Χρειάζεται το οδοντικό νήμα;

images_9112016_odontiko.jpg

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που αποφεύγουν τη χρήση οδοντικού νήματος, αφενός γιατί πιστεύουν ότι δεν προσφέρει πολλά στη στοματική τους υγιεινή αφετέρου γιατί… βαριούνται!  Καθώς μάλιστα οι κατευθυντήριες οδηγίες του υπουργείου Υγείας των ΗΠΑ σταμάτησαν να το συνιστούν, βρήκαν ένα ακόμη επιχείρημα – άσχετα αν τα υπουργεία Υγείας άλλων χωρών, όπως η Μεγάλη Βρετανία, αλλά και οι περισσότεροι οδοντίατροι συνεχίζουν να υποστηρίζουν την καθημερινή χρήση του.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχουν ισχυρά επιστημονικά στοιχεία ότι η χρήση οδοντικού νήματος προσφέρει πραγματικά στη στοματική υγιεινή. Όμως πώς μπορεί να μην είναι καλό; Ανάμεσα στα δόντια μας βρίσκονται περιοχές οι οποίες επικαλύπτονται από οδοντική πλάκα. Η πλάκα είναι ένα στρώμα βακτηρίων που αναμειγνύονται με την οργανική ύλη που καλύπτει τα δόντια και προκαλεί φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα) και τερηδόνα, με τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια να περιλαμβάνουν την αιμορραγία των ούλων. Οι οδοντόβουρτσες είναι το όπλο μας για να απαλλαγούμε από την πλάκα από τα δόντια, όμως δεν τα καταφέρνουν τόσο καλά στα μεσοδόντια διαστήματα, σημεία που το νήμα μπορεί να φτάσει με ευκολία.

Η έλλειψη ικανοποιητικής έρευνας για το θέμα, προέκυψε από μία συστηματική ανασκόπηση του 2011 του Cochrane Oral Health Group. Στην περίληψη των αποτελεσμάτων της από 12 σχετικές έρευνες διαπιστώθηκαν μόνο αδύναμα στοιχεία που αποδείκνυαν ότι το οδοντικό νήμα (μαζί με το βούρτσισμα) μειώνουν την αιμορραγία στα ούλα και κανένα για τη μείωση της πλάκας.

Όμως, οι καλές έρευνες είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν και η ποιότητα της χρήσης οδοντικού νήματος ποικίλλει: Μια μελέτη έδειξε ότι η επαγγελματική χρήση οδοντικού νήματος πέντε φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει την τερηδόνα, συνεπώς είναι σαφώς και θέμα δεξιότητας η αποτελεσματικότητα του νήματος. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τη μετακίνηση του νήματος μακριά από τα ούλα, με μια κίνηση πάνω-κάτω.

Ωστόσο, το ανασκόπηση του Cochrane συμπέρανε τελικά ότι, αν και η έρευνα επί του θέματος ήταν φτωχή, τα οφέλη από την χρήση οδοντικού νήματος υπερτερούν κατά πάσα πιθανότητα τυχόν κινδύνων, όπως η αιμορραγία των ούλων.

Ο καθηγητής Damien Walmsley από την άλλη, επιστημονικός σύμβουλος για την Βρετανικής Οδοντιατρικής Ένωσης, λέει ότι το βούρτσισμα των δοντιών δύο φορές την ημέρα με φθοριούχο οδοντόκρεμα και η μόνο περιστασιακή κατανάλωση γλυκών μετά τα γεύματα, είναι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της τερηδόνας. Πιστεύει ότι η χρήση οδοντικού νήματος είναι μικρής αξίας και ότι τα μικρά μεσοδόντια βουρτσάκια είναι καλύτερα για τον καθαρισμό των κενών ανάμεσα στα δόντια.

Κανείς, ωστόσο, δεν υποστηρίζει ότι η χρήση οδοντικού νήματος δεν είναι χρήσιμη για την απομάκρυνση τροφίμων που έχουν κολλήσει ανάμεσα στα δόντια. Αν σας φαίνεται τόσο κουραστική η χρήση τους, περιορίστε την σε μερικές φορές την εβδομάδα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/