Τσουκνιδόπιτα νηστίσιμη

images_2112016_tsouknidopitta.jpg

Υλικά

Για την γέμιση

    Τσουκνίδες 1 1/2 κιλό    
    Κρεμμυδάκια φρέσκα 4
    Σκόρδα φρέσκα 2
    Κρεμμύδι ξερό 1 μεγάλο    
    Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο    
    Πιπέρι μαύρο 1 κουταλάκι του γλυκού γεμάτο    
    Λεμόνι 1 (μόνο τον χυμό του)    

Για την ζύμη

    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 500 γρ
    Αλάτι 1 κουταλάκι του γλυκού    
    Νωπή μαγιά 1 κουταλιά της σούπας    
    Ξύδι 2 1/2 κουταλιές της σούπας    
    Ελαιόλαδο 2 1/2 κουταλιές της σούπας    
    Νερό χλιαρό 2 φλυτζάνια του τσαγιού    
    Σουσάμι 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού    

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, το ξύδι, το λάδι και την διαλυμένη μαγιά (την έχουμε διαλύσει σε χλιαρό νερό). Ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να γίνει μια ομοιογενής μαλακή ζύμη, την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να “ξεκουραστεί”. Καθαρίζουμε τις τσουκνίδες, τις πλένουμε, φορώντας γάντια πλαστικά και τις βάζουμε σε μια κατσαρόλα με αλάτι να βράσουν για 10 λεπτά. Τις βγάζουμε και τις σουρώνουμε. Καθαρίζουμε τα κρεμμυδάκια,τα σκόρδα και το κρεμμύδι και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα με λάδι να σοταριστούν. Προσθέτουμε τις τσουκνίδες, αλάτι, πιπέρι και τα σοτάρουμε όλα για 5 λεπτά. Χωρίζουμε το ζυμάρι σε 2 τεμάχια , ανοίγουμε ένα φύλλο και το βάζουμε σε λαδωμένο ταψί πασπαλισμένο με σουσάμι, βάζουμε την γέμιση, ανοίγουμε δεύτερο φύλλο μικρότερο τόσο όσο χρειάζεται για να καλύψει την γέμιση, να μην κρέμεται έξω από το ταψί, γυρίζουμε προς τα μέσα το φύλλο χωρίς να το πιέζουμε. Λαδώνουμε την πίτα και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε για 5ο λεπτά στους 180 βαθμούς. Όταν ψηθεί η πίτα την αφήνουμε να κρυώσει, σηκώνουμε με προσοχή το επάνω φύλλο και περιχύνουμε με τον χυμό του λεμονιού.

* Για το πώς ανοίγουμε φύλλο βλ Χειροποίητο φύλλο για πίτες

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/