Το σκορβούτο ξαναχτυπά!

images_30112016_2_old.jpg

«Φάε κανένα φρούτο παιδί μου, σκορβούτο θα πάθεις»: η προειδοποίηση που έφτανε στα αυτιά μας ως παιδιά δεν μας έλεγε πολλά πράγματα, καθώς το σκορβούτο –μια ασθένεια που «χτυπούσε» κυρίως τους ναυτικούς σε προηγούμενους αιώνες- ήταν μια άγνωστη λέξη. Τώρα όμως φαίνεται ότι κάνει comeback στην Αυστραλία, όπου οι αρχές δημόσιας υγείας αποκάλυψαν μια εντυπωσιακή αύξηση κρουσμάτων της ασθένειας.

Το σκορβούτο  προκαλείται από ανεπάρκεια βιταμίνης C και αποτελούσε κοινή ασθένεια –συχνά θανατηφόρα- μεταξύ των ναυτικών των ιστιοφόρων που διέσχιζαν τους ωκεανούς και έμεναν για μήνες χωρίς φρέσκα φρούτα και λαχανικά.

Παρά το γεγονός ότι στις ανεπτυγμένες χώρες η ασθένεια υπάρχει κυρίως ως… απειλή για τα παιδιά, η ασθένεια φαίνεται να βρίσκεται σε άνοδο εκτός από την Αυστραλία και στη Βρετανία, ενώ μια ιατρική επιθεώρηση φέτος εξέθεσε λεπτομερώς την υπόθεση ενός μωρού στην Ισπανία που ανέπτυξε σκορβούτο.

Η Δρ Jenny Gunton, η οποία είναι επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου για το Διαβήτη, την Παχυσαρκία και την Ενδοκρινολογία στο Ινστιτούτο Westmead στο Σίδνεϊ, δήλωσε ότι το σκορβούτο επανεμφανίστηκε στην Αυστραλία λόγω κακών διατροφικών συνηθειών.

Το μυαλό της Gunton πήγε στο σκορβούτο όταν διαπίστωσε ότι οι πληγές ορισμένων ασθενών της δεν επουλώνονταν. «Όταν ρωτήθηκαν για τη διατροφή τους, ένας ασθενής έτρωγε όντως λίγα ή καθόλου φρέσκα φρούτα και λαχανικά, αλλά οι υπόλοιποι έτρωγαν κανονικές ποσότητες λαχανικών – απλώς τα μαγείρευαν για πολύ ώρα, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η βιταμίνη C που περιέχουν», είπε. «Αυτό υπογραμμίζει τον κίνδυνο του να καταναλώνετε πολλές θερμίδες, αλλά να μην λαμβάνετε αρκετά θρεπτικά συστατικά».

Η διάγνωση για σκορβούτο σε 12 ασθενείς έγινε με βάση τις εξετάσεις αίματος και τα συμπτώματα, ενώ όλοι θεραπεύτηκαν με μια απλή θεραπεία βιταμίνης C.

Η έλλειψη της βιταμίνης C μπορεί να οδηγήσει σε ελαττωματικό σχηματισμό κολλαγόνου και συνδετικών ιστών και να προκαλέσει μώλωπες, αιμορραγία των ούλων, κηλίδες αίματος στο δέρμα, πόνο στις αρθρώσεις και αργή επούλωση τυχόν τραυμάτων. Το συνηθισμένα τρόφιμα που κρατούν το σκορβούτο μακριά είναι τα πορτοκάλια, οι φράουλες, το μπρόκολο, τα ακτινίδια, οι πιπεριές και τα γκρέιπφρουτ.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/