Σαλάτα σε βάζο

images_15112016_basesalad11.jpg

Μερικές εβδομάδες απλά δεν έχω όρεξη να ψήσω μάφινς, να ζυμώσω μπιφτέκια ή να φτιάξω ψωμί. Όταν λοιπόν έρχονται αυτές οι βδομάδες, υπενθυμίζω στον εαυτό μου τους λόγους για τους οποίους κάνω την προετοιμασία των γευμάτων μου. Εάν δεν μπορώ να ξεφύγω από την κακή διάθεση, τότε προτιμώ να προετοιμάσω εύκολα φαγητά που δεν απαιτούν ψήσιμο: κόβω φρούτα και λαχανικά, φτιάχνω μπάρες βρώμης, τρίβω τυρί ή ετοιμάζω σαλάτες. Ακόμα και αυτές οι “μικρές” αποφάσεις μπορούν να κάνουν τεράστια διαφορά στο εβδομαδιαίο πρόγραμμά μου.

Πριν μοιραστώ μαζί σας τις λεπτομέρειες της προετοιμασίας σαλάτας, ας δούμε τους κύριους λόγους για τους οποίους αξίζει να προσθέσετε αυτό το βήμα στην ημέρα προετοιμασίας σας. Εξάλλου, εάν είναι να προσθέσετε κάτι ακόμα σε αυτά που ήδη κάνετε, θα πρέπει οπωσδήποτε να σας βοηθάει στη διαχείρηση του χρόνου σας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Δηλαδή θα πρέπει να αξίζει τον κόπο!

Γιατί να Προετοιμάζετε Σαλάτες

1. Προετοιμασία Χωρίς Μαγείρεμα:

Ακόμα και εάν δεν έχετε πολύ χρόμο, οι σαλάτες είναι πολύ εύκολες στην προετοιμασία. Η σαλάτα δεν απαιτεί μαγείρεμα και δεν χρειάζεται να λερώσετε πιάτα δημιουργώντας άπλυτα.

2. Εύκολο Μεσημεριανό ή Βραδινό:

Οι έτοιμες σαλάτες είναι η απόλυτη απάντηση στην διάσημη ερώτηση “Αγάπη μου, τι έχουμε να φάμε / τσιμπήσουμε;”. Όταν υπάρχουν μόνο ωμά τρόφιμα στην κουζίνα και δεν υπάρχει χρόνος από τη μεριά της νοικοκυράς, εκείνη πρέπει να μπει στη διαδικασία να αφήσει τις δουλειές της για να φτιάξει κάτι. Ενώ εάν οι σαλάτες είναι ήδη έτοιμες, ένα ελαφρύ γεύμα είναι πάντα διαθέσιμο στο ψυγείο.

3. Κατανάλωση Θρεπτικών Συστατικών:

Οι σαλάτες είναι η απόλυτη πηγή βιταμινών. Αλλά μερικές φορές είναι δύσκολο να μεταφερθούν στο γραφείο με αποτέλεσμα μέχρι το  βράδυ να μην έχει υπάρξει κατανάλωση λαχανικών. Αυτές οι σαλάτες είναι βολικά γεύματα για το γραφείο. Το μόνο που χρειάζεστε είναι το βάζο σας και ένα μπολ για να τη βάλετε μέσα.
Πως Να Φτιάξετε Σαλατα σε Βαζο

Πρώτη Στρώση: Πολύ σημαντικό! Πρώτα προσθέστε την ντρέσινγκ σας στο βάζο. μπορείτε να βάλετε ό,τι ντρέσινγκ θέλετε, είτε με βάση το ελαιόλαδο είτε μα βάση το γιαούρτι. Εάν προσθέσετε τη ντρέσινγκ αργότερα, τότε τα υπόλοιπα υλικά που θα προτιμούσατε να είναι φρέσκα και τραγανά, θα μαραθούν. Δεν  νομίζω ότι το θέλετε αυτό… Αυτό το βήμα είναι ιδίαιτερα σημαντικό εάν θέλετε να προετοιμάσετε και κάποια βάζα για 3-4 μέρες μπροστά. Εναλλακτικά, μπορείτε να παραλείψετε τελείως αυτό το βήμα και να φτιάξετε τη ντρέσινγκ όταν είστε έτοιμοι να φάτε τη σαλάτα.

Μερικές ιδέες για ντρέσινγκ (όλες οι ποσότητες είναι για 2 βάζα):

Γλυκόξινη ντρέσινγκ:

    1/2 λεμόνι
    1 κ.σ. μέλι
    5 κ.σ. ελαιόλαδο
    Μία ιδέα κύμινο
    Μία πρέζα αλάτι
    μερικές νιφάδες μπούκοβο (ή πιπέρι καγιέν)

Ντρέσινγκ από μέλι και μουστάρδα

    4 κ.σ. ελαιόλαδο
    3 κ.σ. ξύδι
    2 κ.σ. μουστάρδα
    2 κ.σ. μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου)
    Αλάτι και πιπέρι

Ασιατική ντρέσινγκ:

    1 κ.σ. φυστικοβούτυρο
    1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
    1 κ.σ. μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
    1κ.σ. ξύδι ή λεμόνι
    2-3 κ.σ. νερό
    λίγο τριμμένο τζίντζερ, φρέσκο ή σκόνη

Δεύτερη Στρώση: Τώρα βάζετε τα τραγανά λαχανικά όπως ντομάτα, αγγούρι, ξηρό κρεμμύδι, σπαράγγια, σέλερυ, πιπεριές, καρότα στο βάζο. Αυτό το βήμα είναι σημαντικό για να μην χαλάσουν από την ντρέσινγκ τα υπόλοιπα υλικά που θα βάλετε από πάνω. Σκεφτείτε ότι σε αυτό το βήμα μπαίνουν τα λαχανικά που θα μπορούσαν να γίνουν και τουρσί ή που έχουν ήδη μία υγρασία.

Τρίτη στρώση: Αυτό το βήμα είναι για τα υλικά που δεν θέλουμε να κολυμπάνε στο λάδι, αλλά δεν έγινε και τίποτα εάν βραχούν λιγάκι. Για παράδειγμα τα μανιτάρια, το κολοκυθάκι, τα φασόλια, οι φακές, το καλαμπόκι, ο αρακάς. το μπρόκολο κλπ.

Τέταρτη Στρώση: Εδώ μπαίνουν οι πρωτεϊνες όπως τα βραστά αβγά και το τυρί (φέτα, γκούντα, τσένταρ, κλπ.), ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τόνος, τοφού, κλπ.

Πέμπτη Στρώση: ‘Εδώ μπορείτε να βάλετε ρύζι, ζυμαρικά, κινόα ή πλιγούρι.

Έκτη Στρώση: Και τελευταίο από όλα μπαίνουν τα λαχανικά τα οποία εάν βραχούν χάνουν την υφή τους. Αυτά είναι τα πράσινα λαχανικά (όπως το μαρούλι, η ρόκα και το σπανάκι), τα αποξηραμένα φρούτα και οι ξηροί καρποί.

Συστατικά

    Ένα καθαρό βάζο με καπάκι (περίπου 500-700 ml)
    Πρώτη Στρώση: Η αγαπημένη σας ντρέσινγκ
    Δεύτερη Στρώση: ντομάτες, αγγούρια, κρεμμύδι, σπαράγγι, σέλερυ, πιπεριές, καρότα
    Τρίτη Στρώση: μανιτάρια, κολοκυθάκια, φασόλια, φακές, αρακά, καλαμπόκι, μπρόκολο
    Τέταρτη Στρώση: βραστά αβγά, τυρί, αλλαντικά, κοτόπουλο, τόνος, τοφού
    Πέμπτη Στρώση: ρύζι, ζυμαρικά, κινόα, πλιγούρι
    Έκτη στρώση: πράσινα λαχανικά, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα, παξιμάδια, κρουτόν
    Μπολ για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

    Ετοιμάστε όλα τα υλικά. Πλύνετε, καθαρίστε, κόψτε όλα τα φρούτα και λαχανικά που θα χρησιμοποιήσετε. Βράστε το ρύζι, τα ζυμαρικά ή τη κινόα.
    Ετοιμάστε τη νρέσινγκ που θα χρησιμοποιήσετε. Βάλτε 1-4 κ.σ. από τη ντρέσινγκ στον πάτο του βάζου. Προσαρμόστε τη ποσότητα της ντρέσινγκ στο μέγεθος της σαλάτες που θα φτιάξετε και στις προσωπικές σας προτιμήσεις.
    Βάλτε τα λαχανικά όπως αναφέρονται παραπάνω. Πρώτα τα πιο υγρά και ανθεκτικά λαχανικά και στη συνέχεια αυτά που είναι λίγο πιο ευάλωτα.
    Από πάνω από τα λαχανικά μπαίνει το τυρί και οι πρωτεΐνες, όπως ο τόνος, το ψιλοκομμένο κοτόπουλο, τα βραστά αβγά, το τοφού.
    Σειρά έχουν τα ζυμαρικά και το ρύζι.
    Τα ζυμαρικά/ρύζι/κινόα/πλιγούρι δημιουργούν ένα φράγμα ανάμεσα στα πράσινα λαχανικά και την υγρασία από κάτω. Γι’ αυτό βάλτε τώρα τα πράσινα λαχανικά κομμένα σε μπουκιές.
    Εάν θέλετε να προσθέσετε ξηρούς καρπούς, σπόρια ή αποξηραμένα φρούτα βάλτε τα πάνω από τα πράσινα λαχανικά
    Όταν όλα είναι έτοιμα, βάλτε τα υλικά μέσα με τη σειρά που αναφέρεται. Βάλτε το καπάκι στα βάζα και τοποθετήστε μέσα στο ψυγείο για μέχρι 5 ημέρες. Εάν θέλετε να προσθέσετε αβοκάντο ή φρούτα όπως μήλο και αχλάδι καλό θα ήταν να τα προσθέσετε την ημέρα που θα φάτε τη σαλάτα.
    Όταν είστε έτοιμοι να καταναλώσετε τη σαλάτα, ανακινήστε λίγο το βάζο και αναποδογυρίστε τη σαλάτα σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε λιγάκι με το πιρούνι σας για να πάει η ντρέσινγκ παντού και απολαύστε!

Συχνές Ερωτήσεις για τη Σαλατα σε Βαζο

Πόσο καιρό μπορούν να μείνουν τα λαχανικά στο ψυγείο;

Σας παραθέτω μία λίστα με τα πιο κοινά λαχανικά για σαλάτα…

    Αβοκάντο – Μία λύση είναι να τη βάλετε στη σαλάτα αφού τη σερβίρετε. Αλλιώς εάν θέλετε να τη βάλετε στο βάζο μπορείτε να ρίξετε λίγο λάιμ ή λεμόνι πάνω στα κομματάκια του. Έτσι θα κρατήσει για περίπου 2 ημέρες.
    Σπαράγγια – μέχρι 5 ημέρες
    Αρακάς (μαγειρεμένος) – μέχρι 5 ημέρες
    Βραστά αβγά – Τα ξεφλουδισμένα βραστά αβγά κρατούν για 2 μέρες στο ψυγείο ενώ εάν δεν βγάλετε το τσόφλι αντέχουν για 7 ημέρες. Θα ήταν προτιμότερο επομένως να τα έχετε έτοιμα βρασμένα στο ψυγείο σας και να τα καθαρίσετε όταν σερβίρετε τη σαλάτα σας.
    Ζυμαρικά (μαγειρεμένα) – μέχρι 7 ημέρες
    Κρεμμύδι (ψιλοκομμένο) – μέχρι 7 ημέρες
    Μανιτάρια (φρέσκα και κομμένα σε φέτες) – μέχρι 5 ημέρες
    Μαρούλι (κομμένο) – μέχρι 4 ημέρες. Τα πράσινα λαχανικά θα πρέπει πάντα να μπαίνουν στεγνά στο ψυγείο αλλιώς χαλάνε πιο εύκολα.
    Ρύζι (μαγειρεμένο) – μέχρι 5 ημέρες
    Σπανάκι (φρέσκο) – μέχρι 5 ημέρες. Τα πράσινα λαχανικά θα πρέπει πάντα να μπαίνουν στεγνά στο ψυγείο αλλιώς χαλάνε πιο εύκολα.
    Τυρί μοτσαρέλα – μέχρι 7 ημέρες
    Τυρί φέτα – μέχρι 7 ημέρες
    Φασόλια (μαγειρεμένα) – μέχρι 5 ημέρες
    Φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα) – μέχρι 7 ημέρες

Πόσο καιρό διατηρούνται οι ντρέσινγκ στο ψυγείο;

    Ντρέσινγκ με βάση το γιαούρτι – μέχρι 7 ημέρες
    Ντρέσινγκ με βάση το ελαιόλαδο και το ξύδι – μέχρι 5 ημέρες
    Χούμους – μέχρι 7 ημέρες

Με όλα τα υλικά μέσα στο βάζο, πόσο μπορεί να διατηρηθεί η σαλάτα μέσα στο ψυγείο;

Γενικά οι σαλάτες σε βάζο μπορούν να διατηρηθούν για περίπου 5 ημέρες, ακόμα και με ευαίσθητα υλικά μέσα. Φυσικά όμως λάβετε υπόψιν τα υλικά που αναφέραμε παραπάνω. Εάν θέλετε να φτιάξετε σαλάτες για να έχετε για τις επόμενες 5 ημέρες καλό θα ήταν να μην βάλετε υλικά μέσα που αντέχουν λιγότερο. Εγώ συνήθως φτιάχνω σαλάτες για τις τρεις πρώτες μέρες τις εβδομάδας και μετά ίσως φτιάξω από την Τετάρτη για την Πέμπτη και την Παρασκευή ή θα προτιμήσω να φάω εκείνες τις 2 ημέρες κάτι εντελώς διαφορετικό.

Δεν θα μαραθούν τα πράσινα λαχανικά;

Η βασική ιδέα είναι ότι οτιδήποτε υγρό και ανθεκτικό στα υγρά μπαίνει στο κάτω μέρος του βάζου και όσο προχωράτε προς τα πάνω βάζετε τα πιο ευαίσθητα λαχανικά. Έτσι τα πράσινα λαχανικά είναι προστατευμένα από την υγρασία και δεν θα χαλάσουν.

Πως τρώω τη σαλάτα και πως ανακατεύονται τα υλικά;

Όταν είστε έτοιμοι να φάτε τη σαλάτα απλά ξεβιδώνετε το καπάκι, το αναποδογυρίζετε σε ένα μπολ και το τρώτε. Επειδή όλα συμπιέζονται μέσα στο βάζο ίσως χρειαστεί να κινήσετε λιγάκι το βάζο για να ανακατευτεί καλύτερα με τη ντρέσινγκ. Όταν η σαλάτα μπει στο μπολ σας μπορείτε να την ανακατέψετε κι άλλο με το πιρούνι σας.

Πηγή : http://stavroulacooking.com/

Κρίκη Σταυρούλα
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος