Πειραματικό φάρμακο εξαφανίζει τον HIV κατά 97%

images_5112016_hivv.jpg

Οι επιστήμονες έχουν αναπτύξει ένα φάρμακο που ελπίζουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αποτελεσματική θεραπεία για τον ιό HIV και το AIDS.

Ερευνητές στο Ισραήλ εντόπισαν μια πρωτεΐνη που όπως ισχυρίζονται μπορεί να μειώσει τον ιό σε ασθενείς με την λοίμωξη κατά 97% σε μόλις οκτώ ημέρες, σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel. Τα ευρήματα εγείρουν ελπίδες για τη ριζική καταπολέμηση της ασθένειας που σκότωσε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως το 2015.

Ο ιός HIV επιτίθεται σε ένα τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που λέγονται CD4, τα οποία χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για την καταπολέμηση ασθενειών, όπως η γρίπη. Ο ιός χρησιμοποιεί τον εσωτερικό μηχανισμό αυτών των κυττάρων για να τα ελέγξει και να δημιουργήσει όλο και περισσότερα αντίγραφα του εαυτού του, καταστρέφοντας κατά τη διαδικασία αυτή τα κύτταρα CD4s του ανοσοποιητικού.

Μόλις ο αριθμός των κυττάρων CD4 ενός ασθενή που έχει προσβληθεί από τον ιό HIV πέσει κάτω από 200 ανά κυβικό χιλιοστό αίματος, θεωρούνται ότι έχουν εμφανίσει πλέον AIDS.

Το νέο φάρμακο εισήχθη σε δοκιμαστικούς σωλήνες που περιείχαν αίμα 10 διαφορετικών ασθενών με AIDS. Το δραστικό συστατικό, που ονομάζεται Gammora από τους ερευνητές του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ, υποχρέωσε αρκετά αντίγραφα του DNA του ιού να εισέλθουν σε ένα μολυσμένο κύτταρο CD4, αντί για ένα ή δύο, όπως συμβαίνει συνήθως.

Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του προσβληθέντος κυττάρου, με αποτέλεσμα να αυτοκαταστραφεί και να μην είναι σε θέση να μεταδώσει περαιτέρω τον ιό.

Οι εργαστηριακές δοκιμές του Gammora θα συνεχιστούν με την ελπίδα ότι σύντομα θα είναι σε θέση να σκοτώνει το 100% των μολυσμένων με HIV κυττάρων.

Η αγωγή κατά του HIV σήμερα περιλαμβάνει φάρμακα που λαμβάνονται καθημερινά και καταστέλλουν τον ιό, αλλά δεν υπάρχει ολοκληρωτική θεραπεία.

Ο Abraham Loyter, ένας εκ των ερευνητών που βοήθησαν στην ανάπτυξη του φαρμάκου, δήλωσε: «Με τη δική μας προσέγγιση που καταστρέφει τα κύτταρα, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ότι κάποια μέρα ο ιός θα “ξυπνήσει” και πάλι».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/