Οι γεύσεις του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου

images_8112016_llesbo.jpg

Η γευστική Λέσβος

Το τρίτο μεγαλύτερο σε έκταση ελληνικό νησί μετά την Κρήτη και την Εύβοια έχει να σας προσφέρει ποικιλία εικόνων και γεύσεων. Για αυτό καλό θα ήταν να έχετε στα μπαγκάζια σας αρκετές ημέρες άδειας ώστε να το «γυρίσετε» και αθλητικά παπούτσια για να εξισορροπήσετε τις θερμίδες των εδεσμάτων που θα καταναλώσετε. Ο κόλπος της Καλλονής θεωρείται ο μεγαλύτερος σε έκταση κόλπος του νησιού, η φήμη του ωστόσο έχει να κάνει κυρίως με τις… σαρδέλες του! Απολαύστε λοιπόν σαρδέλες στα κάρβουνα πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχουν συνδεθεί με πολλαπλά οφέλη για την υγεία!

Η πρόσληψη ω3 λιπαρών οξέων έχει συνδεθεί χαρακτηριστικά με μειωμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και λιπιδίων, καθώς και με αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση. Επίσης τα ω-3 λιπαρά οξέα συνδέονται και με την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, καθώς έρευνες δείχνουν πως μπορούν να δράσουν προληπτικά αλλά και θεραπευτικά μειώνοντας την εμφάνιση ή τα συμπτώματα κατάθλιψης σε πάσχοντες, ενώ έρευνες συνδέουν την κατανάλωση ψαριών και με την πρόληψη εμφάνισης εκφυλιστικών νόσων που σχετίζονται με τη νοητική λειτουργία όπως η νόσος Αλτσχάιμερ. Μιας και μας περιμένει λοιπόν ένας δύσκολος «πνευματικά» χειμώνας τι θα λέγατε να προμηθευτείτε και μια μικρή ποσότητα για την επιστροφή;

Ταξίδι στη Χίο

Ένα βήμα μόλις από τις ακτές της Μικράς Ασίας, το πέμπτο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, η Χίος, εκτός από εκπληκτική φιλοξενία μας προσφέρει και μοναδικές γεύσεις. Μαστίχα, λάδι, σύκα και κρασί αποτελούν τα κύρια προϊόντα εξαγωγής της τα οποία και αξίζει να δοκιμάσετε και γιατί όχι να πάρετε μαζί σας στην επιστροφή. Δε θα παραλείψετε όμως να δοκιμάσετε το χαρακτηριστικότερο ίσως τυρί του νησιού, και ο λόγος για το Μαστέλο.

Λευκό και μαλακό σε υφή τυρί παρασκευάζεται από αγελαδινό ή κατσικίσιο γάλα και όπως όλα τα τυριά αποτελεί καλή πηγή φωσφόρου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Η ονομασία φαίνεται να προέρχεται από την εποχή της ενετοκρατίας όπου μαστέλο ονομάζονταν το πλατύ ξύλινο δοχείο μέσα στο οποίο μεταφέρονταν το γάλα. Πλούσιο σε λιπαρά φροντίστε να απολαύσετε τη γεύση του σε μικρές ποσότητες.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr