Οδοντίατροι κατά της… πνευμονίας

images_3112016_dentist.jpg

Οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο φαίνεται ότι έχουν περισσότερα οφέλη από το λαμπερό χαμόγελο και την καλή στοματική υγεία: μπορούν επίσης να κρατήσουν τους πνεύμονές μας υγιείς.

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι οι τακτικοί οδοντιατρικοί καθαρισμοί θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο πνευμονίας, μειώνοντας τα επίπεδα των βακτηρίων που προκαλούν τη γνωστή λοίμωξη των πνευμόνων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσαν οι υπεύθυνοι της έρευνας, κάθε χρόνο σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι εμφανίζουν πνευμονία στις ΗΠΑ και 50.000 πεθαίνουν από την ασθένεια. Αν και ο καθένας μπορεί να πάθει πνευμονία, προσβάλει πιο συχνά τους ηλικιωμένους ανθρώπους και όσους πάσχουν από νόσους των πνευμόνων και AIDS.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν την τα ιατρικά αρχεία περισσοτέρων από 26.000 ανθρώπων. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που δεν είχαν επισκεφθεί πότέ οδοντίατρο είχαν 86% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν βακτηριακή πνευμονία, σε σύγκριση με όσους έκαναν οδοντιατρικές εξετάσεις δύο φορές το χρόνο.

Τα αποτελέσματα παρουσιάστηκαν στην IDWeek, την ετήσια συνάντηση της Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων  Αμερικής, της Εταιρείας Φροντίδας Επιδημιολογίας της Αμερικής, της Ιατρικής Ένωσης για τον HIV και της Παιδιατρικής Εταιρείας Λοιμωδών Νοσημάτων. Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν σε συναντήσεις και θεωρούνται προκαταρκτικά, έως ότου η έρευνα δημοσιευθεί επισήμως σε επιστημονικό περιοδικό.

«Υπάρχει μια καλά τεκμηριωμένη σχέση μεταξύ της στοματικής υγείας και της πνευμονίας, καθώς οι επισκέψεις στον οδοντίατρο είναι σημαντικές για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγείας», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Michel Doll, η οποία είναι επίκουρη καθηγήτρια παθολογίας στο τμήμα μολυσματικών ασθενειών στο πανεπιστήμιο της κοινοπολιτείας της Βιρτζίνια.

Η Δρ Doll δήλωσε ότι δεν μπορεί είναι δυνατόν να μείνει το στόμα ποτέ χωρίς βακτήρια. Όμως, η σωστή οδοντιατρική φροντίδα μπορεί να περιορίσει την ποσότητα των βακτηρίων που βρίσκονται στο στόμα.

«Η μελέτη μας παρέχει μια περαιτέρω απόδειξη ότι η στοματική υγεία συνδέεται με τη γενική υγεία και δείχνει ότι είναι σημαντικό να ενσωματώσουμε την οδοντιατρική περίθαλψη στην τακτική προληπτική υγειονομική περίθαλψη», κατέληξε η Δρ Doll.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/