Νέοι με παθήσεις ηλικιωμένων λόγω gadget

images_30112016_2_friends-with-gadgets.jpg

Πολλοί νέοι άνθρωποι που βρίσκονται στη δεκαετία των 20 και των 30 τους χρόνων, υποβάλλονται σε θεραπεία για κιρσούς, προβλήματα στις αρθρώσεις του γόνατος και άλλες παθήσεις που συνήθως συνδέονται με το γήρας.

Η κακή στάση του σώματος και ο καθιστικός τρόπος ζωής έχουν οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού νεότερων ανθρώπων που βιώνουν προβλήματα, όπως πόνο στην πλάτη και αιμορροΐδες, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας διεθνών προγραμμάτων υγείας Bupa που συγκέντρωσε δεδομένα από περισσότερες από 60.000 θεραπείες που έγιναν το 2015.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι θεραπείες που παραδοσιακά προσφέρονται σε μεγαλύτερης ηλικίας ανθρώπους προσφέρονται ολοένα και περισσότερο σε νεότερους, ηλικίας κυρίως μεταξύ 25 και 45 – μια μετατόπιση που αποδίδεται στο χρόνο που δαπανούμε καθισμένοι σε γραφεία, παρακολουθώντας τηλεόραση και χρησιμοποιώντας smartphones και tablets.

Η αντιμετώπιση των αιμορροΐδων και κιρσών ήταν δύο από τις πιο κοινές επεμβάσεις που σχετίζονται με νοσήματα του κυκλοφορικού συστήματος, τόσο για ανθρώπους 26-35 ετών όσο και για όσους είναι 36-45 ετών.

«Είναι παθήσεις που οι άνθρωποι σε αυτή την ηλικιακή ομάδα δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζουν», δήλωσε ο Δρ Steve Iley, ιατρικός διευθυντής της Bupa. «Ωστόσο, αν σκεφτεί κάποιος τον χρόνο που οι νέοι περνούν με τα κινητά και τα tablets τους, τις streaming υπηρεσίες της τηλεόρασης ή τις κονσόλες videogames, μπορεί να καταλάβει γιατί οι παθήσεις αυτές αυξάνονται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα».

Μεταξύ των πέντε πιο κοινών επεμβάσεων για ανθρώπους 36-45 ετών ήταν η αρθροσκοπική γόνατος, μια χειρουργική τεχνική στην οποία μια μικροσκοπική κάμερα χρησιμοποιείται για να «κοιτάξει» μέσα από το γόνατο, όπως και οι επισκληρίδιες ενέσεις στη βάση της σπονδυλικής στήλης, για την ανακούφιση του πόνου στην πλάτη.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η παρατεταμένη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών όπως κινητά τηλέφωνα οδηγούν σε κακή στάση του σώματος με αποτέλεσμα την αύξηση του αριθμού των νέων που παρουσιάζουν πόνο στην πλάτη και στον αυχένα.

Όταν οι άνθρωποι χρησιμοποιούν φορητούς υπολογιστές ή κινητά τηλέφωνα στο κρεβάτι τείνουν να ξεχνούν τη στάση του σώματός τους, να καμπουριάζουν πάνω από την οθόνη και να αφήνουν τη σπονδυλική στήλη χωρίς υποστήριξη.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/