images_6112016_bobota.jpg

Υλικά

    Καλαμποκάλευρο 1400 γρ    
    Ελαιόλαδο 400 γρ    
    Ζάχαρη 400 γρ    
    Σταφίδες 1 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Πορτοκάλι 2 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού από τον χυμό του    
    Κονιάκ 6 κουταλιές της σούπας    
    Σόδα 2 1/2 κουταλάκια του γλυκού    
    Πορτοκάλι 1 1/2 κουτάλι της σούπας από το ξύσμα του    
    Αλάτι 1 πρέζα    
    Νερό 2 φλυτζάνια του τσαγιού χλιαρό    

Για το σιρόπι

    Ζάχαρη 1 κιλό    
    Νερό 700 γρ    
    Λεμόνι 2-3 φλούδες    

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ μεγάλο κοσκινίζουμε το αλεύρι. Βάζουμε το λάδι σε ένα κατσαρολάκι να κάψει και το ρίχνουμε στο αλεύρι, με τα χέρια μας το ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί το λάδι. Κάνουμε μια λακουβίτσα στην μέση στο αλεύρι, προσθέτουμε την σόδα που την έχουμε διαλύσει στον χυμό πορτοκαλιού, τις σταφίδες, τη ζάχαρη που την έχουμε διαλύσει σε χλιαρό νερό, το κονιάκ, το αλάτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Τα χτυπάμε όλα μαζί να γίνουν ένας παχύρρευστος χυλός. Λαδώνουμε ένα ταψί, ρίχνουμε το μείγμα και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 λεπτά. Αφού ψηθεί το αφήνουμε να κρυώσει και ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό, την ζάχαρη και τις φλούδες λεμονιού για 7 λεπτά. Σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι την κρύα μπομπότα και την κόβουμε σε ρόμβους ή εναλλακτικά εάν δεν θέλουμε σιρόπι την πασπαλίζουμε  με άχνη ζάχαρη.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/