Μελομακάρονα

images_5112016_meloma.jpg

Υλικά

• 240γρ. σπορέλαιο
• 240 γρ. ελαιόλαδο
• 50 γρ. κονιάκ
• 160 γρ. χυμός φρέσκο πορτοκάλι
• 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
• 200 γρ. ζάχαρη
• 1 κ.γ. γαρύφαλλο
• 2 κ.γ. κανέλα
• Ξύσμα από 2 πορτοκάλια ακέρωτα
• 900 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Για το σιρόπι:
• 400 γρ. ζάχαρη
• 400 γρ. νερό
• 400 γρ. μέλι θυμαρίσιο
• ½ λεμόνι (ακέρωτο)
• Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπωλ. Βάζουμε το λάδι, το σπορέλαιο, το κονιάκ, την ζάχαρη, την κανέλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού. Διαλύουμε την σόδα στον χυμό και την ρίχνουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε με το σύρμα, ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και ανακατεύουμε απαλά να το πάρει το μείγμα.

Δεν παιδεύουμε το μείγμα πολύ. Η ζύμη πρέπει να είναι λαδερή και απαλή. Παίρνω ζύμη σε μέγεθος καρυδιού και πλάθω μικρά μελομακάρονα. Τα αραδιάζω σε λαμαρίνες. Ελαφρά κάνω σχέδια με πιρούνι στην επιφάνεια και ψήνω για περίπου 25’ σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160o C αέρα, να ροδίσουν καλά και να γίνουν τραγανά. Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τελείως.

Για το σιρόπι βάζουμε όλα τα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3’. Ξαφρίζουμε τον αφρό. Αφήνουμε το σιρόπι σε χαμηλή θερμοκρασία στο 1 και μελώνουμε τα μελομακάρονα. Τα βουτάμε στο σιρόπι περίπου 20’’ από κάθε πλευρά. Πασπαλίζουμε με φυστίκι ή καρύδι.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr