Μελομακάρονα με σοκολάτα

images_23112016_2_melomakarona-me-sokolata-chefoulis.gr_-600x407.jpg

Υλικά

    Μπύρα 1 φλυτζάνι του τσαγιού και 2 κουταλιές της σούπας    
    Ελαιόλαδο 2 φλυτζάνια του τσαγιού και 2 κουταλιές της σούπας    
    Ζάχαρη 6 κουταλιές της σούπας    
    Βανίλια σε σκόνη 2 τεμ.    
    Μπέικιν πάουντερ 3 1/2 κουταλιές του γλυκού
    Κανέλα 1 κουταλάκι του γλυκού    
    Γαρύφαλλο σε σκόνη 1 κουταλάκι του γλυκού    
    Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό περίπου    

Για το σιρόπι

    Νερό 3 1/2 ποτήρια
    Ζάχαρη 1 1/2 ποτήρι του νερού    
    Χυμός λεμονιού 1 κουτάλι τηε σούπας    

Για το γλάσο σοκολάτας

    Βούτυρο φυτικό 2 κουταλιές της σούπας    
    Νερό 1 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Κονιάκ 1 σφηνάκι    
    Κουβερτούρα 375 γρ    
    Ινδική καρύδα 1 φλυτζάνι τσαγιού για το πασπάλισμα    

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το ελαιόλαδο με την ζάχαρη,την βανίλια, την μπύρα, το γαρύφαλλο και την κανέλα. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο λίγο μαζί με το baking powder στο προηγούμενο μείγμα. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί και τα ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ζύμη μαλακή. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε στρογγυλά ή μακρόστενα σχήματα. Τα τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί στο οποίο στρώσαμε λαδόκολλα και τα βάζουμε να ψηθούν σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20- 30 λεπτά στον αέρα. Μόλις είναι έτοιμα τα βγάζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Ετοιμάζουμε το σιρόπι, βράζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού για περίπου 7-8 λεπτά και αφαιρούμε από την φωτιά. Ρίχνουμε ένα – ένα τα μελομακάρονα στο σιρόπι και τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα. Τα τοποθετούμε σε ένα ρηχό σκεύος. Ετοιμάζουμε το γλάσο σοκολάτας, βράζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό με το φυτικό βούτυρο και το κονιάκ. Προσθέτουμε τις κουβερτούρες και τα αφήνουμε να βράσουν όλα μαζί για 5-7 λεπτά ανακατεύοντας. Μόλις λιώσει η σοκολάτα και ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά είναι έτοιμο το γλάσο και περιχύνουμε τα μελομακάρονα. Τα βάζουμε σε μια πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με την ινδική καρύδα . Βγαίνουν περίπου 50 τεμάχια. Αν θέλουμε λιγότερα φτιάχνουμε την μισή δόση.

* Το μυστικό για να πετύχουν τα μελομακάρονα είναι στο ψήσιμο. Σε δυνατό φούρνο ( ή σε φούρνο με γκάζι) 15-20 λεπτά είναι αρκετά πάντα στον αέρα. Σε φούρνο που δεν είναι δυνατός θέλουν 20-30 λεπτά. Γι΄αυτό ο καθένας που γνωρίζει τον φούρνο του έχει τον νου του ώστε να μην παραψηθούν και γίνουν πέτρα , ούτε όμως να μην ψηθούν και γίνουν λάσπη.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/