Κουραμπιέδες με ελαιόλαδο

images_4112016_kourampies.jpg

Αναπόσπαστο κομμάτι των γιορτών των Χριστουγέννων είναι τα γλυκά και συγκεκριμένα οι κουραμπιέδες. Κάνοντας τη συγκεκριμένη συνταγή μπορούμε να τους γευτούμε και κατά τη διάρκεια της νηστείας, μιας και περιέχουν ελαιόλαδο, αλλά και να καταναλωθούν από άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, επηρεάζοντας λιγότερο τα επίπεδα σακχάρου σε σχέση με την πρωτότυπη συνταγή.

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 μπορεί να χρειαστεί να κάνουν κάποιες μονάδες ινσουλίνης ανάλογα με την ποσότητα που θα καταναλώσουν και την αναλογία υδατάνθρακα/ινσουλίνης που έχουν. Και αυτό διότι στη συγκεκριμένη συνταγή μπορεί η ζάχαρη να έχει αντικατασταθεί με το γλυκαντικό, ωστόσο εξακολουθούν να περιέχουν αλεύρι. Σημειώνεται ότι ένας μέτριος σε μέγεθος κουραμπιές με άχνη ζάχαρη, δεν ξεπερνά το 1 ισοδύναμο υδατάνθρακα.

Ας δούμε τα οφέλη αυτής της συνταγής:

Αντικαθιστώντας το βούτυρο ζωικής προέλευσης με ελαιόλαδο μειώνουμε και τα κορεσμένα λιπαρά της συνταγής τα οποία συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις. Το ελαιόλαδο είναι το πιο ωφέλιμο φυτικό έλαιο και περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε, προβιταμίνη Α, μέταλλα και αντιοξειδωτικά συστατικά. Τα αμύγδαλα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε «καλά» λιπαρά και περιέχουν μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος, το μαγνήσιο, το κάλιο και ο σίδηρος. Περιέχουν περισσότερο ασβέστιο από όλους τους ξηρούς καρπούς και αποτελούνται κατά 20% από πρωτεΐνη (100γρ έχουν 1/3 περισσότερη πρωτεΐνη από τα αυγά). Τέλος, η σουκραλόζη είναι υποκατάστατο της ζάχαρης που δίνει γλυκιά γεύση χωρίς να επηρεάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και χωρίς να αποδίδει θερμίδες.

Υλικά

2 φλ ελαιόλαδο
1 φλ καστανή ζάχαρη ή σουκραλόζη
2 βανίλιες
½ κουταλάκι κανέλα
2 κουταλιές της σούπας ρακί
1 ½ κουταλάκι baking powder
1 φλ αμύγδαλα καβουρδισμένα
Όσο αλεύρι σηκώσει (λιγότερο από 1 κιλό)

Ακολουθήστε τον παραδοσιακό τρόπο παρασκευής και μόλις οι κουραμπιέδες σας είναι έτοιμοι πασπαλίστε τους με ζάχαρη άχνη.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr