Κέικ με καρότο και πορτοκάλι

images_29112016_2_keik-portokali-karoto-chefoulis.gr_.jpg

Υλικά

    Φαρίνα 3 1/2 φλυτζάνια του τσαγιού    
    Ζάχαρη 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού    
    Πορτοκάλι 1 το ξύσμα και τον χυμό του    
    Σόδα μαγειρικής 1 κουταλάκι του γλυκού    
    Ελαιόλαδο 1/2 φλυτζάνι τσαγιού    
    Καρότα 1 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού τριμμένα    
    Κονιάκ 1 ποτήρι του λικέρ    
    Αλάτι μια πρέζα    
    Κουβερτούρα 4 κουταλιές της σούπας τριμμένη    
    Άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα    

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τα καρότα, τα τρίβουμε  στον τρίφτη, τα στύβουμε και τα βάζουμε να στραγγίξουν. Πλένουμε το πορτοκάλι, το ξύνουμε για να κρατήσουμε το ξύσμα του και τ0 στύβουμε. Σε μεγάλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο με την ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ.Προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού,την σόδα μαγειρικής, το ξύσμα πορτοκαλιού, σιγά σιγά το αλεύρι και το αλάτι,την κουβερτούρα και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το μίξερ να ενωθούν τα υλικά, ρίχνουμε και το κονιάκ ενώ προς το τέλος προσθέτουμε το τριμμένο  καρότο. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά. Αλείφουμε μια φόρμα για κέικ με λίγο ελαιόλαδο, την αλευρώνουμε με λίγο αλεύρι και αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στην κάτω αντίσταση για 15 λεπτά ενώ στην συνέχεια ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει,το ξεφορμάρουμε και το πασπαλίζουμε με την άχνη ζάχαρη. Σερβίρεται ζεστό αλλά και κρύο.

* Για να καταλάβουμε αν είναι έτοιμο μπορούμε να το τρυπήσουμε σε ένα σημείο με ένα μαχαίρι κι αν η λεπίδα του μαχαιριού βγει καθαρή (μόνο με υδρατμούς) είναι έτοιμο.

Πηγή : http://www.chefoulis.gr/