Εξυπνότερες στα γηρατειά οι γυναίκες που τεκνοποιούν μεγαλύτερες

images_25112016_pregnant_woman.png

Οι γυναίκες που τεκνοποιούν αργότερα στη ζωή τους, είναι πιο πιθανό να έχουν καλύτερες γνωστικές δεξιότητες στα γηρατειά τους, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση ήταν πιθανότερο να έχουν μεγαλύτερη πνευματική ικανότητα, εάν είχαν χρησιμοποιήσει ορμονικά αντισυλληπτικά για περισσότερα από 10 χρόνια, ο κύκλος της εμμήνου ρύσεως τους ξεκίνησε προτού γίνουν 13 ή εάν έγιναν μητέρες για τελευταία φορά μετά τα 35.

Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που είχαν την τελευταία εγκυμοσύνη τους μετά τα 35 είχαν επίσης καλύτερη λεκτική μνήμη και όσες είχαν την πρώτη τους εγκυμοσύνη μετά την ηλικία των 24 ετών είχε καλύτερη εκτελεστική δυνατότητα, η οποία περιλαμβάνει τον έλεγχο της προσοχής, τη μνήμη, τη λογική και την επίλυση προβλημάτων.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Γηριατρικής Εταιρείας, είναι η πρώτη που προσπαθεί να ερευνήσει τη συσχέτιση μεταξύ της ηλικίας στην τελευταία εγκυμοσύνη και τη γνωστική λειτουργία μετά την εμμηνόπαυση.

«Με βάση τα ευρήματα, σίγουρα δεν θα συστήναμε στις γυναίκες να περιμένουν μέχρι να γίνουν 35 για να ολοκληρώσουν την οικογένειά τους, αλλά η μελέτη παρέχει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι υπάρχει μια θετική συσχέτιση μεταξύ της εγκυμοσύνης σε μεγαλύτερη ηλικία και τη γνωστική λειτουργία αργότερα στη ζωή», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Roksana Karim, βοηθός καθηγητής κλινικής προληπτικής ιατρικής στην Ιατρικής Σχολή Keck στο πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 830 γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας τα 60 χρόνια, στις οποίες δόθηκε μια σειρά από τεστ για την αξιολόγηση της λεκτικής μνήμης, της προσοχή και της συγκέντρωσης, του σχεδιασμού και της οπτικής αντίληψης.

Η κεντρική ιδέα πίσω από την έρευνα είναι ότι η μεγαλύτερη έκθεση στα οιστρογόνα και την προγεστερόνη κατά τη διάρκεια της ζωής θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τη φθορά της μνήμης μετά την εμμηνόπαυση.

«Το να ξεκινήσει νωρίς η περίοδός σημαίνει ότι έχετε υψηλότερα επίπεδα γυναικείων ορμονών που παράγονται από τις ωοθήκες. Τα κορίτσια λαμβάνουν τα βέλτιστα επίπεδα ορμονών από νωρίς, έτσι είναι πιθανό οι δομές του εγκεφάλου τους να αναπτύσσονται καλύτερα», δήλωσε η Δρ Karim.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η χρήση αντισυλληπτικού χαπιού προμηνύει  καλύτερη γνωστική λειτουργία στη μετέπειτα ζωή, καθώς διατηρούν ένα σταθερό επίπεδο ορμονών.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/