Δωρεάν εξετάσεις και εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

images_27112016_aids.jpg

Δωρεάν ταχεία εξέταση για τον ıό HIV θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν όσοι πολίτες το επιθυμούν, την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, στο πλαίσιο εκδηλώσεων, που θα πραγματοποιηθούν στην Πλατεία Δημαρχείου της Καλαμαριάς (12.00-19.00). Τις εξετάσεις θα πραγματοποιεί ειδικευμένο προσωπικό της ΜΚΟ Praksis, με ειδικευμένο προσωπικό.

Επίσης, δράσεις ευαισθητοποίησης στο θέμα της πρόληψης και προφύλαξης από την HIV λοίμωξη, οι οποίες απευθύνονται σε μαθητές λυκείων της Καλαμαριάς, ξεκινούν από σήμερα (24 Νοεμβρίου) και θα συνεχιστούν μέχρι στις 8 Δεκεμβρίου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

«Στη διάρκεια των δράσεων αυτών, στελέχη του Κέντρου Ζωής θα ενημερώνουν τους μαθητές για τους τρόπους μετάδοσης του ιού HIV και για την πρόληψη, ενώ στελέχη του Κέντρου Πρόληψης “Ελπίδα” θα μιλήσουν για το ψυχολογικό κομμάτι, θα συζητήσουν με τους μαθητές για το θέμα της χρήσης προφυλακτικού και πώς να το ζητούν» ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κλινικός ψυχολόγος στο Κέντρο Ζωής, Απόστολος Πελτέκης.

Στο πλαίσιο των δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS θα πραγματοποιηθεί την 1η Δεκεμβρίου (18.15 στο Θεατράκι της “Οδού Χηλής”-Χηλής 12)εκδήλωση με θέμα «Πρόληψη του HIV/AIDS στους νέους: ο ρόλος των γονέων, του σχολείου και του γιατρού». Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Μέριμνας, Αλληλεγγύης και Δημόσιας Υγείας Καλαμαριάς, το Κέντρο Πρόληψης Ελπίδα, το Κέντρο Ζωής Θεσσαλονίκης και η Α’ Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, διευθυντής ΕΣΥ στο ΑΧΕΠΑ, Παναγιώτης Κολλάρας, θα αναπτύξει το θέμα «Η Λοίμωξη HIV στην Ελλάδα σήμερα», ο κλινικός ψυχολόγος στο Κέντρο Ζωής, Απόστολος Πελτέκης, θα παρουσιάσει εισήγηση με τίτλο «HIV & Γυναίκα: η ιδιαίτερη ευαλωτότητα των νέων γυναικών στον HIV», ενώ η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, Βάσω Ασκητοπούλου, θα αναλύσει το θέμα «Σεξουαλική διαπαιδαγώγηση: ο ρόλος των γονιών και του σχολείου».

Την 1η Δεκεμβρίου, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι και τις 7 το βράδυ, στην πλατεία Δημαρχείου της Καλαμαριάς, θα υπάρχουν ενημερωτικά stand διαφόρων φορέων (ΚΠ Ελπίδα, Κέντρο Ζωής, Praksis, ΚΕΘΕΑ-Ανάδυση, ΕΚΚΕΕ ΟΚΑΝΑ, ΚΕΕΛΠΝΟ, Θετική Φωνή, ThessCheckpoint, Ανώνυμοι Ναρκομανείς), προκειμένου να πληροφορούν τους πολίτες, μικρούς και μεγάλους, σχετικά με το θέμα. Η Θεατρική Ομάδα του Κέντρου Ζωής υπό τη σκηνοθετική επιμέλεια της Μ. Γρίβα (Ubu Art Crew) θα παρουσιάσει ένα δρώμενο, ενώ το Μουσικό Σχήμα της Ραχήλ Τσελεπίδου και του Γιάννη Κυρατσού θα παίξει και θα τραγουδήσει.

Εξάλλου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη για την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, καλούνται οι πολίτες την 1η Δεκεμβρίου στην Πλατεία Αριστοτέλους (ώρα 19.00) για να ανάψουν κόκκινα κεριά που θα σχηματίζουν το red ribbon (κόκκινη κορδέλα), διεθνές σήμα ευαισθητοποίησης για το AIDS.

Την πρόσκληση απευθύνουν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του δήμου Θεσσαλονίκης, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, το Τμήμα Νοσηλευτικής του ΑΤΕΙΘ, ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», το Thess Checkpoint, το Κέντρο Ζωής και τη συλλογικότητα HOMOphonia Thessaloniki Pride.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/