Δοκιμές για θεραπεία του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης

images_18112016_a8e84edb9167ae237359fee626952bda_w600.jpg

Μια θεραπεία που αντιμετωπίζει με επιτυχία τα δύο τρίτα των περιπτώσεων παιδιών που πάσχουν από σύνδρομο χρόνιας κόπωσης βρίσκεται σε διαδικασία δοκιμών για να ενταχθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

Η ασθένεια προσβάλλει ένα στα 50 παιδιά και οδηγεί σε προβλήματα ψυχικής υγείας και απουσίες από το σχολείο. «Είναι σαν να έχεις τρέξει μαραθώνιο, έτσι αισθάνεσαι συνεχώς», είπε η 14χρονη Jessica, που πάσχει από το σύνδρομο.

Η δοκιμή που γίνεται σε 734 παιδιά, θα χρησιμοποιήσει online θεραπευτικές συνεδρίες για να ρυθμίσετε τις συνήθειες ύπνου και τα επίπεδα δραστηριότητας. Επίσης, χρησιμοποιεί μια μορφή συμπεριφορικής θεραπείας για να βοηθήσει τα παιδιά με την πάθηση να προσαρμόσουν τον τρόπο ζωής τους.

Οι έρευνες δείχνουν ότι ένα στα 100 παιδιά χάνει τουλάχιστον μια ημέρα της εβδομάδας από το σχολί εξαιτίας του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης.

Η καθηγήτρια Esther Crawley, παιδίατρος στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, δήλωσε: «Αυτή η ασθένεια είναι καταστροφική. Περίπου το 50% των εφήβων δηλώνουν κουρασμένα, αλλά για αυτά τα παιδιά είναι κάτι το διαφορετικό – σταματούν να κάνουν πράγματα που θέλουν να κάνουν. Το πρώτο πράγμα που παρατούν είναι η κοινωνικοποίηση,  στη συνέχεια η διασκέδαση και έπειτα το σχολείο».

Η Crawley είναι επικεφαλής της δοκιμής FITNET-NHS, η οποία στοχεύει να διαπιστώσει αν οι online συνεδρίες λειτουργούν και είναι οικονομικά βιώσιμες για τις υπηρεσίες υγείας.

Δοκιμές του θεραπευτικού συστήματος στην Ολλανδία έδειξαν ότι το 63% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία δεν είχαν κανένα σύμπτωμα μετά από έξι μήνες, ενώ μόλις το 8% ξεπερνά το σύνδρομο χωρίς βοήθεια.

Το σύστημα προσφέρει θεραπευτικές συνεδρίες συμπεριφοράς ώστε να αλλάξει τον τρόπο που σκέφτονται τα παιδιά την πάθηση και έχει ως στόχο να μειώσει τον χρόνο που δαπανάται στον ύπνο και τα επίπεδα δραστηριότητας.

Η θεραπευτική αυτή προσέγγιση έχει γίνει στόχος επικρίσεων από ορισμένους οι οποίοι υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζει το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης ως πνευματική ασθένεια. Η καθηγήτρια Crawley δήλωσε: «Κάποιος μπορεί να πει ότι απλώς προσπαθούμε να αλλάξουμε το μοτίβο του ύπνο των παιδιών, αλλά γνωρίζετε πόσο επηρεάζεται έτσι η βιολογία; Τα παιδιά που έρχονται στο ιατρείο μου έχουν χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης το πρωί, αυτός είναι ο λόγος που αισθάνονται τόσο άσχημα. Αλλάζοντας τον ύπνο τους, αντιστρέφουμε αυτό το γεγονός».

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/