Γιατί τα κιλά που χάνουμε με τη δίαιτα… ξανάρχονται;

images_30112016_2_wodiet.jpg

Οι άνθρωποι που προσπαθούν να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος μετά από δίαιτα, ίσως δυσκολεύονται επειδή τα βακτήρια του εντέρου του διατηρούν μια «μνήμη» του αρχικού βάρους τους, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Η μελέτη που έγινε σε ποντίκια, υποστηρίζει ότι η αύξηση του βάρους μετά τη δίαιτα –το λεγόμενο φαινόμενο του γιο-γιο- δεν είναι αντανακλά απαραίτητα την επιστροφή σε ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες, αλλά θα μπορούσε να οφείλεται σε μακροπρόθεσμες αλλαγές στα βακτήρια του εντέρου που επέφερε η παχυσαρκία.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι αλλαγές στη μικροβιακή πανίδα του εντέρου που επέφερε η παχυσαρκία παρέμειναν για πέντε φορές περισσότερο από όσο η περίοδος που έκαναν δίαιτα τα ποντίκια, δημιουργώντας προδιάθεση να επανακτήσουν γρήγορα βάρος.

Ο Eran Elinav, ανοσολόγος στο Ινστιτούτο Weizmann στο Ισραήλ και επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, είπε ότι τα ευρήματα, εφόσον επαναληφθούν και μετά από έρευνα σε ανθρώπους, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών μεθόδων για την απώλεια βάρους. «Μπορεί να εξηγήσει μέχρις ενός σημείου την αποτυχία μας να ελέγξουμε το βάρος μας κάνοντας δίαιτα», είπε.

Ο Simon Cork, ιατρικός ερευνητής στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε ότι η μελέτη ήταν μία από τις πρώτες που αποδεικνύουν ότι τα βακτήρια του εντέρου θα μπορούσαν να επηρεάζουν ενεργά την αύξηση του σωματικού βάρους και όχι απλώς να σχετίζονται με αυτήν. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι δεν ήταν σαφές αν τα συμπεράσματα θα μπορούσαν να αφορούν και τους ανθρώπους.

«Γνωρίζουμε ότι το φαινόμενο του γιο-γιο προκαλείται από αρκετά διαφορετικούς μηχανισμούς και είναι πιθανό τα βακτήρια του εντέρου να παίζουν μόνο έναν μικρό ρόλο», είπε. «Σε τελική ανάλυση, ο κύριος λόγος για τον οποίο το βάρος αυξομειώνεται, είναι ότι οι άνθρωποι δεν εμμένουν στη δίαιτα».

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature, παχύσαρκα ποντίκια ακολούθησαν ισορροπημένη διατροφή έως ότου δεν διακρινόταν από τα ποντίκια της ομάδας ελέγχου, τόσο όσον αφορά τα κιλά, όσο και σε σχέση με άλλους παράγοντες όπως η περιεκτικότητα σακχάρου στο αίμα τους.

Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι τα πρώην παχύσαρκα ποντίκια είχαν διαφορές στα βακτήρια του εντέρου τα οποία διατηρούσαν μετά τη δίαιτα, τα οποία είχαν την τάση να αυξάνουν τον ρυθμό με τον οποίο έπαιρναν βάρος από τη στιγμή που τους δόθηκε πρόσβαση τροφές πλούσιες σε λιπαρά.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρόκειται για εξελικτικό μηχανισμό ενάντια στην απώλεια βάρους σε περιόδους έλλειψης τροφής. Ωστόσο, στην περίπτωση της παχυσαρκίας, ο μηχανισμός μπορεί να λειτουργήσει εις βάρος του ανθρώπου, κάνοντάς τον να πάρει γρήγορα πίσω τα κιλά που έχασε μόλις σταματήσει να κάνει δίαιτα.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/