Γεύσεις Ελλάδας …για τους εκλεκτούς!

images_8112016_koi-mytikas.jpg

Στάση στην Αιτωλοακαρνανία

Είτε περνάτε από εκεί, από και προς τις διακοπές σας στη Δυτική Ελλάδα, είτε ο τελικός προορισμός βρίσκεται στο νομό της Αιτολοακαρνανίας, δε θα πρέπει να παραλείψετε να κάνετε μια στάση για να πάρετε μαζί σας μια γεύση του τόπου! Και ποια άλλη θα μπορούσε να είναι η πιο χαρακτηριστική και μοναδική γεύση της Αιτωλοακαρνανίας παρά το αυγοτάραχο Μεσολογγίου!

Το «χαβιάρι της Ελλάδας» όπως αποκαλείται από ορισμένους αποτελείται από τα αυγά του θηλυκού Κεφάλου, τα οποία επεξεργάζονται με αλάτι και στη συνέχεια εμβαπτίζονται σε κερί για να διατηρηθούν. Το αβγοτάραχο το απολαμβάνουμε συνήθως σε μικρές ποσότητες παρόλα αυτά η θερμιδική του αξία δεν είναι μεγάλη. Από την άλλη μας παρέχει σημαντικά θρεπτικά συστατικά και κυρίως πρωτεΐνες, πολυακόρεαστα και μονοακόρεστα λιπαρά με πρωταγωνιστές τα ω-3 καθώς και ιχνοστοιχεία όπως ο φώσφορος. Καλό είναι ως «εκλεκτό» έδεσμα να το καταναλώνετε σε μικρές ποσότητες και σε αραιή συχνότητα καθώς είναι πλούσιο σε χοληστερόλη και νάτριο – λόγω της επεξεργασίας του με το αλάτι- δύο συστατικά που απαιτούν μεγάλη προσοχή σε άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακά και υπέρταση.

Περνώντας στο Ιόνιο …στάση στην Κέρκυρα
Η Κέρκυρα αποτελεί από μόνη της ένα γευστικό ταξίδι με τις μοναδικές συνταγές που δε θα πρέπει να παραλείψετε να δοκιμάσετε. Παράλληλα, συνδυάζοντας βουνό και θάλασσα, επιδοθείτε και στις απαραίτητες βόλτες με τα πόδια, ενώ μην παραλείψετε το κολύμπι ώστε επιστρέφοντας να νιώθετε το ίδιο «ανάλαφροι» με πριν! Φεύγοντας εφοδιαστείτε με προϊόντα από το μοναδικό κουμ κουατ!
 
Λικέρ, γλυκό του κουταλιού και μαρμελάδες είναι από τα πιο διαδεδομένα. Το κουμ κουατ διαφορετικά «το Χρυσό πορτοκάλι» όπως ερμηνεύεται στα Κινέζικα ανήκει στα εσπεριδοειδή. Το μέγεθός τους είναι μικρότερο από αυτό των πορτοκαλιών, έχουν πορτοκαλοκίτρινο χρώμα με αρωματική και γλυκιά φλούδα. Τα κουμ κουατ αποτελούν καλές πηγές βιταμίνης C και καροτενοειδών, ενώ παράλληλα μας τροφοδοτούν με σημαντικές δόσεις καλίου. Στην περίπτωση που τα προτιμήσετε στη γλυκιά τους έκδοση π.χ. γλυκό του κουταλιού, μπορείτε να το απολαύσετε ως ενδιάμεσο μικρό γεύμα (όπως το απογευματινό) μόνο του ή συνοδεύοντας το γιαούρτι σας. Εναλλακτικά στην εκδοχή του αλκοολούχου ποτού, καταναλώστε το με μέτρο σύμφωνα πάντα με τις συστάσεις όπου η ημερήσια κατανάλωση αλκοόλ αναφέρεται σε 1 μερίδα για τις γυναίκες και τις 1-2 για τους άντρες.

Πηγή : http://www.nutrimed.gr