Γευστικό ταξίδι στις Κυκλάδες

images_8112016_κικλα.jpg

Νομός Κυκλάδων

Όπως κάθε Αύγουστο έτσι και φέτος οι Κυκλάδες έχουν την τιμητική τους! 32 νησιά σε κυκλική διάταξη γύρω από τη Δήλο, από όπου και πήραν το όνομά τους οι Κυκλάδες έχουν να αναδείξουν ποικιλία μοναδικών γεύσεων. Φημισμένα σταφύλια και κρασιά, αλλαντικά όπως λουκάνικα, σίγλινα, λούζα και απόκτι, ντομάτες, πατάτες (Νάξου), κάπαρη, φάβα και μοναδικά τυριά έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ των γεύσεων από νησί σε νησί.

Θυμηθείτε να γευτείτε …

τη φάβα Σαντορίνης που από το 2010 έχει επίσημα την Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης. Η φάβα που προέρχεται από τους καρπούς των λούπινων όπως όλα τα όσπρια η φάβα αποτελεί καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων και φυτικής πρωτεΐνης που όταν συνδυαστεί με την πρωτεΐνη των δημητριακών εξασφαλίζουν στο σώμα μας πρωτεΐνες και συγκεκριμένα αμινοξέα αντίστοιχα με αυτά του κρέατος. Δώστε προσοχή στην ποσότητα καθώς κατά την παρασκευή της χρησιμοποιείται μια διόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα ελαιολάδου!

…. τα τυριά τους. Χλωρό Σαντορίνης, κοπανιστή, Μαλαχτό στην Άνδρο, Βολάκι στην Άνδρο και την Τήνο, Μανούρα, Νιώτικο και Σαν Μιχάλη είναι από τα πιο ονομαστά τυριά που μπορείτε να γευτείτε! Το Σαν Μιχάλη το συναντάτε στη Σύρο με τυρί από αγελαδινό γάλα, με πικάντικη γεύση και αρκετά σκληρό ώστε να το γευτείτε σε σαγανάκια.

Προσοχή στο αλάτι που προσθέτετε στα υπόλοιπα εδέσματα του τραπεζιού καθώς το ίδιο το τυρί περιέχει αρκετό αλάτι ενώ αντίθετα η περιεκτικότητά τους σε λίπος είναι μέτρια!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr