Γαστροταξιδεύοντας στα νησιά της Ελλάδας… Μέρος Α’

images_8112016_Agios-Nikitas2.jpg

Μια ματιά στο Ιόνιο με προορισμό τη Λευκάδα

Ένα από τα στολίδια του Ιονίου πελάγους. Προσφέρει μαγικές εικόνες ενώ η θέα της παρουσιάζει αριστοτεχνικές εναλλαγές ταξιδεύοντας κανείς από το βορρά προς το νότο. Βέβαια, επειδή ως γνωστόν νηστικό αρκούδι δε χορεύει δε γίνεται να απολαύσετε τις γαλαζοπράσινες παραλίες ή τα γραφικά στενοσόκακα και τις κεραμοσκεπές των σπιτιών χωρίς να έχετε δοκιμάσει κάποιες από τις παραδοσιακές νοστιμιές του νησιού. Στη Λευκαδίτικη κουζίνα θα δείτε να συνδυάζονται αρμονικά οι Μεσογειακές γεύσεις με το Βενετσιάνικο στυλ!

• Φακές Εγκλουβής: Παράγονται στο ομώνυμο ορεινό χωριό της Λευκάδας. Μία εναλλακτική μορφή της παραδοσιακής συνταγής της φακής που δεν έχετε ξαναδοκιμάσει. Μαγειρεύονται συνήθως με σκόρδα και ρίγανη και έχει τη μορφή πηχτής κρέμας. Βέβαια, θα χρειαστεί να βάλετε λίγο πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη καθώς η τιμή της ξεφεύγει λίγο, αλλά έστω για μία φορά αξίζει να δοκιμάσετε αυτό το πιάτο. Συνδυάζεται άψογα με τα παραδοσιακό σαλάμι ή λουκάνικο αέρος.

• Ψάρι σαβόρο: Ένα πιάτο όλο μυρωδιές. Η διαφορετικότητα της συνταγής αυτής στηρίζεται κυρίως στη χρήση μυρωδικών όπως είναι το δεντρολίβανο ή η δάφνη αλλά και στο έντονο σκόρδο και κρεμμύδι. Τα ψάρια, συνήθως μαρίδες, κουτσομούρες, παλαμίδι ή χέλια, μπορεί να είναι τηγανιτά, ψητά ή ακόμα και στο φούρνο περικυκλωμένα από την κόκκινη σάλτσα μυρωδικών που αλλάζουν εντελώς τη γεύση του πιάτου σας. Ένα μοσχομυριστό πιάτο που μπορεί να σαγηνέψει ακόμα και αυτούς που δεν είναι τόσο φίλοι με τα ψάρια.

• Κρασί: Αναπόσπαστο κομμάτι της παραδοσιακής Λευκαδίτικης κουζίνας είναι και το λευκό ή κόκκινο κρασί. Μάλιστα, στη Λευκάδα συναντά κανείς μία από τις καλύτερες ποικιλίες που υπάρχουν στη χώρα μας την ποικιλία «Βερτζαμί» αλλά και πολλές άλλες. Μη σηκωθείτε από το τραπέζι, λοιπόν, αν δεν δοκιμάσετε έστω ένα ποτηράκι κρασί από τις ξακουστές αμπελοκαλλιέργειες του νησιού.

Οι παραπάνω επιλογές συνδυάζονται άψογα μεταξύ τους αφού οι φακές μαζί με το ψάρι θα σας δώσουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, καλά λιπαρά όπως είναι τα ω-3 λιπαρά οξέα αλλά και αρκετές φυτικές ίνες! Από την άλλη μεριά το κρασί θα τονώσει και το ανοσοποιητικό σας σύστημα αφού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά.

Σαντορίνη… η φωτιά των Κυκλάδων

Η Σαντορίνη είναι ένας τόσο προικισμένος τόπος, που ακόμα και τα πιο απλά και ταπεινά τρόφιμα της δίαιτας, όπως η φάβα, το ντοματάκι και το κρασί, θες επειδή απλά και μόνο «επιλέχθηκαν» από τη φύση να μεγαλώσουν εκεί, βγάζουν στη γεύση τους έναν πλούτο πρωτόγνωρο! Οπότε, ακόμα κι αν δεν συνηθίζετε να τρώτε τα παρακάτω, προτού φύγετε από το νησί, δώστε τους μια ευκαιρία!

• Πείτε ναι στις παραδοσιακές ποικιλίες κρασιού. Στην Σαντορίνη θα βρείτε κρασιά παγκοσμίου φήμης με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (Π.Ο.Π), όπως το Ασύρτικο, το Νυχτέρι και το Βινσάντο. Ενδώστε χωρίς δεύτερες σκέψεις, ακόμα και κάθε μέρα, σε 2 ποτηράκια κρασί οι άνδρες, ή σε 1 ποτηράκι κρασί οι γυναίκες, και εμπλουτίστε τη διατροφή σας με τα μοναδικά αντιοξειδωτικά, που απαντώνται στις ποικιλίες κρασιού αυτής της εύφορης γης.

• Πείτε ναι στη φάβα. Η φάβα είναι ένα τρόφιμο με υψηλή διατροφική αξία αφού είναι καλή πηγή φυτικών ινών και φυτικών πρωτεϊνών, με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη. Λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, μια λειτουργία που συχνά διαταράσσεται στις διακοπές μας! Επιλέξτε φάβα, λοιπόν, ακόμα και κάθε μέρα. Συνδυάστε τη με ψωμί ή παξιμάδι, ντοματοκεφτέδες και ελιές και απολαύστε ένα πλήρες χορτοφαγικό γεύμα, που περικλείει όλα τα χρώματα και τα αρώματα της Σαντορίνης!

• Πείτε ναι στο ντοματάκι. Ολόκληρο, σε σαλάτα, λιαστό, σε πελτέ, το ντοματάκι της Σαντορίνης είναι ίσως το μοναδικό Π.Ο.Π. λαχανικό στον κόσμο! Τονώστε τον οργανισμό σας, με γερές δόσεις λυκοπενίου, καθώς φαίνεται ότι το ντοματάκι Σαντορίνης λόγω εδάφους, κλίματος και καλλιεργητικών συνθηκών, έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε αυτό το αντιοξειδωτικό, σε σχέση με όλες τις υπόλοιπες ποικιλίες που ευδοκιμούν στην Ελλάδα!

Πηγή : http://www.nutrimed.gr