Βρέθηκε το ελιξίριο της νεότητας (για τα ποντίκια τουλάχιστον)

images_3112016_neotita.jpg

Επιστήμονες από τις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν μια φυσική ένωση που βρίσκεται στο αβοκάντο, το μπρόκολο και το αγγούρι η οποία έχει «αξιοσημείωτη αντιγηραντική δράση σε ποντίκια» – και η οποία θα μπορούσε να έχει εξίσου θαυμαστά αποτελέσματα στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές, οι οποίοι έχουν ήδη αρχίσει κλινικές δοκιμές σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων, δήλωσαν ότι μεγαλύτερα σε ηλικία ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε η ένωση NMN, εμφάνισαν μια σειρά από ευεργετικές επιδράσεις: το επίπεδο της σωματικής τους δραστηριότητας αυξήθηκε, η πυκνότητα των οστών και των μυών τους βελτιώθηκε, το ανοσοποιητικό τους σύστημα και το συκώτι τους είχαν καλύτερη απόδοση, η όραση τους βελτιώθηκε – έχασαν ακόμη και βάρος!

Η έρευνα ξεκίνησε από τη μελέτη των ιδιοτήτων μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται NAD, η οποία εμπλέκεται στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό.

Καθώς τα ζώα γερνούν, παράγουν λιγότερη NAD, γεγονός που θεωρείται μέρος της διαδικασίας γήρανσης. Οι προσπάθειες για να προσθέσουν επιπλέον NAD απέτυχαν, έτσι οι ερευνητές εξέτασαν τρόπους για να αυξήσουν την παραγωγή της από τον ίδιο τον οργανισμό. Έδωσαν λοιπόν στα ποντίκια NMN, η οποία βρίσκεται επίσης στο λάχανο και στα ενταμάμε (φασολάκια σόγιας), για να εξετάσουν αν θα ενισχύσει τα επίπεδα της πρωτεΐνης NAD και θα έχει αναζωογονητική επίδραση.

Λειτούργησε; Ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Shin-Ichiro Imai, του πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, δήλωσε: «Η απάντηση είναι βασικά “ναι”. Η NMN έχει αξιόλογα αποτελέσματα αντιγήρανσης σε ποντίκια. Τα ποντίκια στα οποία δόθηκε η ένωση έχουν σίγουρα καλύτερη υγεία – δεν είμαστε σίγουροι για το αν θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, αλλά αν η ουσία συνεχίσει να λειτουργεί με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσαν να έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής».

«Έχουμε βρει έναν τρόπο για να επιβραδύνουμε τη φυσιολογική κάμψη που βλέπουμε σε ηλικιωμένα ποντίκια. Αυτό σημαίνει ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία ποντίκια έχουν επίπεδο μεταβολισμού και ενέργειας που μοιάζει με εκείνη των νεότερων ποντικιών».

Ο καθηγητής εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι κλινικές δοκιμές με ανθρώπους που βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ιαπωνία, θα έχουν παρόμοια αποτελέσματα.

«Δεδομένου ότι τα ανθρώπινα κύτταρα στηρίζονται στην ίδια διαδικασία για την παραγωγή ενέργειας, ελπίζουμε ότι η έρευνά μας θα μεταφραστεί σε μια μέθοδο για να βοηθήσει τους ανθρώπους να παραμείνουν υγιέστεροι καθώς γερνούν», είπε.

Ωστόσο, αν και δεν υπήρχε κανένα τέτοιο σημάδι στη μελέτη, ίσως υπάρχει μια σοβαρή παρενέργεια – η NAD θα μπορούσε επίσης να δώσει περισσότερη ενέργεια και στα καρκινικά κύτταρα: «Ορισμένα καρκινικά κύτταρα είναι γνωστό ότι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα να συνθέσουν NAD, έτσι είχαμε την ανησυχία ότι δίνοντας NMN μπορεί να αυξήσουμε την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου», δήλωσε ο καθηγητής Imai. «Αλλά δεν έχουμε δει καμία αύξηση στα ποσοστά καρκίνου μεταξύ των ποντικών που έλαβαν την ένωση».

Οι ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην επιθεώρηση Cell Metabilism, πρόσθεσαν ότι τα οφέλη εμφανίστηκαν μόνο από σε μεγαλύτερα ποντίκια.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/