Από μετατραυματικό στρες ίσως υποφέρουν όσες αποβάλουν

images_5112016_psixoseis-3.jpg

Οι γυναίκες που απέβαλαν πρόσφατα βρίσκονται σε κίνδυνο να αναπτύξουν διαταραχή μετατραυματικού στρες (Post-Τraumatic stress Disorder ή PTSD), όπως ανακοίνωσαν γιατροί από το Imperial College του Λονδίνου. Στην κλινική πρώιμης απώλειας εγκυμοσύνης του πανεπιστημίου, το ένα τρίτο των γυναικών έχουν συμπτώματα PTSD.

Η διαταραχή μετατραυματικού στρες μπορεί να εμφανιστεί μετά από ένα πολύ αγχωτικό, τρομακτικό ή οδυνηρό γεγονός, ή μια παρατεταμένη τραυματική εμπειρία.

Πιστεύεται ότι μία στις τέσσερις εγκυμοσύνες καταλήγουν σε αποβολή και απώλεια της εγκυμοσύνης τις πρώτες 23 εβδομάδες.

Ως έκτοπη χαρακτηρίζεται μια κύηση όταν το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα, συνήθως σε μία από τις σάλπιγγες. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι δυνατόν να «σωθεί» η εγκυμοσύνη και η κατάσταση αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική επέμβαση.

Η Δρ Jessica Farren, πραγματοποίησε τη μελέτη που δημοσιεύεται στην online ηλεκτρονική επιθεώρηση BMJ Open σε σχεδόν 90 γυναίκες. Όλες τους παρακολουθούνταν στην κλινική κύησης του Imperial College για μια πιθανολογούμενη αποβολή ή έκτοπη κύηση.

Η γιατρός αναφέρει ότι παρόλο που μόνο μια μειοψηφία από αυτές εμφάνισε «πλήρη» διαταραχή μετατραυματικού στρες, πολλές υπέφεραν από μέτριο έως σοβαρό άγχος. «Είναι πραγματικά η κορυφή του παγόβουνου», ανέφερε η Δρ Farren. «Θα μπορούσε να υπάρξει ένας τεράστιος αριθμός γυναικών που θα μπορούσαν να ωφεληθούν από κάποια μορφή υποστήριξης αλλά το Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν είναι προετοιμασμένο για κάτι τέτοιο».

«Από τη στιγμή που φροντίσαμε αυτές τις γυναίκες κλινικά και πήραν εξιτήριο, δεν υπάρχει πραγματική δυνατότητα να ελέγξουμε πώς αντιμετωπίζουν συναισθηματικά την κατάσταση», κατέληξε η γιατρός.

Η Δρ Farren και οι συνεργάτες της μελετούν περισσότερες γυναίκες στην κλινική τους για να δουν αν μπορούν να εντοπίσουν με καλύτερο τρόπο εκείνες που θα χρειαστούν μεγαλύτερη υποστήριξη. Εν τω μεταξύ, οι γυναίκες αυτές θα μπορούσαν να βρουν ψυχολογική υποστήριξη αλλού.

«Ο γιατρός σας είναι ο άνθρωπος που μπορεί να σας καθοδηγήσει για να βρείτε τη βοήθεια που χρειάζεστε», λέει η Δρ Farren.

Πηγή : http://www.iatrikanews.gr/