Απόφαση του Υπουργείου Υγείας για τα Τεστ Δυσανεξίας: Δεν έχουν καμία επιστημονική βάση

images_10112016_disa.jpg

Τα τελευταία χρόνια πολλοί καταναλωτές έχουν εξαπατηθεί από διάφορους επαγγελματίες υγείας ή μη οι οποίοι προωθούν τα τεστ δυσανεξίας ως ένα αποτελεσματικό τρόπο απώλειας βάρους. Ευτυχώς, το Υπουργείο Υγείας βάζει ένα τέλος σε αυτή την εξαπάτηση με πρόσφατη απόφασή του.

Ενδεικτικά, στην απόφαση αυτή αναφέρεται ότι:

«Η χρησιμοποίηση των τεστ δυσανεξίας σε προγράμματα απώλειας βάρους δεν έχει καμία επιστημονική βάση, αφενός διότι τα τεστ τα οποία χρησιμοποιούνται δεν έχουν διαγνωστική αξία, αφετέρου διότι οι τροφικές δυσανεξίες δεν σχετίζονται με την απώλεια βάρους. Συνεπώς, τα τεστ αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε διαιτολογικά κέντρα, ως εργαλεία τα οποία καθορίζουν τα προγράμματα απώλειας βάρους, αφενός διότι ουδέν αποτέλεσμα έχουν, αφετέρου διότι μπορούν να οδηγήσουν σε σημαντικές διατροφικές ελλείψεις με τον αποκλεισμό τροφών, οι οποίες σύμφωνα με το τεστ μπορούν να προκαλέσουν τροφικές δυσανεξίες.»

Επιπλέον, στην ίδια απόφαση υπογραμμίζεται ότι:

    Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν στο εμπόριο αξιόπιστα και πιστοποιημένα για τη διαγνωστική τους αξία κλινικά τεστ ανίχνευσης διατροφικών δυσανεξιών.

«Ουδεμία σχέση, τουλάχιστον έως τώρα επιστημονικά τεκμηριωμένη, έχουν οι τροφικές υπερευαισθησίες με το σωματικό βάρος ή το μεταβολικό ρυθμό, τη ρύθμισή του, την απώλεια βάρους και το σχεδιασμό διαιτολογίου με αυτό το σκοπό.»

Πηγή : http://fitdiet.gr/